Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Статуи на Асандж, Сноудън и Манинг издигнаха в Берлин

След немската столица монументите „тръгват“ на световно турне

„Исках да изобразя трима съвременни герои, които изгубиха своята свобода заради истината“, казва скулторът Давиде Дормино. - Статуи на Асандж, Сноудън и Манинг издигнаха в Берлин

„Исках да изобразя трима съвременни герои, които изгубиха своята свобода заради истината“, казва скулторът Давиде Дормино.

Бронзови статуи в реален размер на Джулиан Асандж, Едуард Сноудън и Челси Манинг вече се извисяват на Александерплац в Берлин. Монументите са открити в петък от членовете на германската Зелена партия и от активисти за свободата на словото.

И тримата, Асандж, Сноудън и Манинг, са смятани за герои от лявото политическо пространство заради оповестяването на серия от секретни документи на американското разузнаване. Статуите са дело на италианския скулптор Давиде Дормино, който по негови думи напомня „колко важно е да се знае истината и да имаме куража да я научим“.

„Исках да изобразя трима съвременни герои, които изгубиха своята свобода заради истината“, обяснява Дормино.

В момента всеки от тримата е в изгнание.

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е заплашен от екстрадиция в Швеция, където е разследван по обвинение за изнасилване и сексуално нападение. Асандж обаче се опасява, че от Стокхолм би бил екстрадиран в САЩ, където може да получи и доживотен затвор за разкриване на държавни тайни. Днес Асандж се намира в посолството на Еквадор в Лондон.

Американският войник Челси Манинг (роден като Брадли Манинг) през 2013 г. бе признат за виновен по обвинения в шпионаж заради предоставянето на документи на армията и разузнаването на САЩ на „Уикилийкс“. Манинг в момента излежава 35-годишна ефективна присъда.

Едуард Сноудън също бяга от американските власти. Днес се предполага, че той е в Русия, която му осигури политическо убежище. САЩ го търси, за да го съди, че предаде класифицирана информация на Агенцията за национално разузнаване на журналисти и с това разкри мащабно подслушване от страна на американското правителство.

Трите статуи в Берлин няма да имат такива проблеми с придвижването си – и предстои те да направят своеобразно световно турне, чиято програма ще бъде оповестена допълнително.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg