Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Статуите от Античността, оцветени както някога (снимки)

Музеят „Метрополитън“ в Ню Йорк показва как са изглеждали гръко-римските образци, когато са били създадени

Реконструкция на мраморна скулптура, датирана от 530 г. пр. Хр. Снимка: „Метрополитън“/Фейсбук - Статуите от Античността, оцветени както някога (снимки)

Реконструкция на мраморна скулптура, датирана от 530 г. пр. Хр. Снимка: „Метрополитън“/Фейсбук

Ярки, цветни, богато орнаментирани и като извадени от комикс – древните римски и гръцки статуи невинаги са изглеждали така, както ги познаваме днес с бялия им мраморен хлад. Изложба в музея „Метрополитън“ в Ню Йорк оцветява реплики на някои от най-известните статуи от древността и ги представя така, както се предполага, че са изглеждали в оригинал. „Chroma: Ancient Sculpture in Color“ („Древни скулптури в цвят“) отвори врати на 5 юли и представя версии на около 40 скулптурни произведения, оцветени след анализи на експерти.

В залите на музея на „Пето авеню“, посветени на Античността, могат да се видят копие на мраморен сфинкс от VI век пр. Хр. с червени и сини пера по крилата, както и торс на стрелец, датиран от V век пр. Хр., чието тяло в оригинал е имало златно покритие. Цветните реконструкции на статуите са експонирани в близост до оригиналите за сравнение.

„Митът за белите скулптури е следствие от времето и природата, корените му може да бъдат проследени до Ренесанса, когато европейските творци преоткриват великолепието на гръко-римските скулптури“, коментира пред списание „Смитсониън“ Марко Леона, водещ учен от музея „Метрополитън“.

Оцветена възстановка на торс от Акропола в Атина. Илюстрация: Liebieghaus Skulpturensammlung

По оцветяването са работили археолозите и експерти по полихромия Винсент Бринкман и Улрике Кох-Бринкман. Преди това двамата използват най-нови методи за проучване, за да анализират представените статуи и да пресъздадат цветовете им възможно най-близо до автентичния им вид в древността, например 3D мапинг и изследване на исторически извори.

Изложбата изследва четири основни теми – научните методи, използвани за разпознаването на цветовете на древните произведения; реконструкцията на цветовете; значението и скритите послания на полихромията за света на гърци и римляни и интерпретацията на полихромията от по-късните общества.

Експозицията набляга на ролята на полихромията в древното скулптурно майсторство по Средиземноморието – процесът е устойчив във времето и се разпростира в нови територии от цикладската цивилизация от III в. пр. Хр. до римското изкуство от II сл. Хр.

Оцветена статуя от Акропола в Атина. Снимка: Liebieghaus Skulpturensammlung

Оцветена статуя на Артемида от Помпей. Илюстрация: Liebieghaus Skulpturensammlung

В мецанина на музея ще бъдат разположени още три реконструкции на експертите Бринкман, както и 22 творби от колекцията на музея. Подредбата задълбочава темите, засегнати в залите за древногръцко и римско изкуство и представят ранна акварелна реконструкция на полихромия върху архитектурна скулптура от атинския Акропол; древногръцки теракотени вази със сцени, изобразяващи цветна скулптура, както и произведения на изкуството от древен Египет до италианския Ренесанс и Америка от XIX век – доказателство за художественото и историческото значение на гръцката и римската полихромия, възприемана и изразена отвъд Античността.

Част от оцветените произведения като сфинкса, могат да бъдат преживени и с добавена реалност, за което е необходим само смартфон. Посетителите може да видят на екрана си цветната реконструкция, както и оригинала на монумента.

След детайлни проучвания на оригналите и на историческите извори семейство Бринкман сами оцветяват реконструкциите. Снимка: Стопкадър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Следизборно

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах