VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Статуя, изработена от 1 млн. паунда, открита в Ливърпул

Самотната героиня на Бийтълс Елинор Ригби е изваяна от стари банкноти

Самотната г-жа Елинор Ръгби с пазарска чанта в ръка е изработена от унищожени банкноти. - Статуя, изработена от 1 млн. паунда, открита в Ливърпул

Самотната г-жа Елинор Ръгби с пазарска чанта в ръка е изработена от унищожени банкноти.

Статуя на измислената героиня Елинор Ригби от едноименната песен на „Бийтълс“ беше открита в родния им град Ливърпул. Местният скулптор Ленард Браун е изработил 155-сантиметровата фигура от хиляди нарязани банкноти от 5, 10 и 20 паунда на общ стойност 1 млн. Унищожените пари са били доставени от Централната банка на Англия. Статуята ще бъде изложена в Музея на Ливърпул до януари 2015 г.

„Целта на скулптурата е да покаже на хората, че сами по себе си парите не могат да ви направят щастливи или да ви „купят любов“. Трябва да сме благодарни за това, което имаме. Във всеки град има хора като Елинор Ригби, които водят самотен живот и чиито единствени материални ценности се намират в пазарските им чанти“, обясни Ленард Браун.

Бронзова статуя на Елинор Ригби съществува в Ливърпул още от 1982 г. Тя е седнала на пейка на ул. „Стенли“ и е популярна туристическа атракция. Скулптурата е дарена на града от британския шоумен Томи Стийл. Върху нея пише „Посветена на всички самотни хора“.

Песента Елинор Ригби е от албума Revolver (1966). Героинята е „кръстена“ от Пол Макартни, който комбинира името на актрисата Елинор Брон (участвала във филма „Помощ!“) и фамилията Ригби, която вижда на табелка в магазина за алкохол Rigby & Evens Ltd, Wine & Spirit Shippers в Бристол. Любопитното е, че в гробището на църквата Сейнт Питър в Ливърпул има мраморна плоча с надпис Eleanor Rigby. Това е и мястото, където хлапаците Джон Ленън и Пол Макарнти се запознават за първи път.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС