Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Статуя на Франко замеряна с яйца в Барселона

Безглавата конна статуя на диктатора е част от изложба, имаща за цел да го осмее, а не да го възхвалява

Изложбата, наречена „Франко, победата, Републиката, безнаказаността и градското пространство”, включва скулптури, разположени по улиците на града. Една от статуите представлява Франко на кон, но без глава. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Статуя на Франко замеряна с яйца в Барселона

Изложбата, наречена „Франко, победата, Републиката, безнаказаността и градското пространство”, включва скулптури, разположени по улиците на града. Една от статуите представлява Франко на кон, но без глава. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протест и дъжд от яйца в Барселона посрещат будеща противоречиви чувства изложба, посветена на някогашния испански диктатор Франсиско Франко.

Изложбата, наречена „Франко, победата, Републиката, безнаказаността и градското пространство”, включва скулптури, разположени по улиците на града – повече от 40 години след като смъртта на диктатора е довела до прехода на Испания към демокрация. Една от статуите представлява Франко на кон, но без глава. Друга отдава почит на победата на неговите войски в испанската Гражданска война. И двете фигури са били обсипани с яйца броени минути след поставянето си, поше „Гардиън“.

Група на жертвите на франкисткия режим е провела мълчалив протест при откриването на двете произведения, докато каталонски сепаратисти са пели: „Не на фашистите по нашите улици”. Но заместник-кметът на Барселона Херардо Писарейо твърди, че целта на изложбата е „да изобличи престъпленията на франкизма и безнаказаността дори в демократични времена”. Каталонските сепаратисти пък заявяват, че тази изложба, която продължава до януари, омаловажава престъпленията на франкистката диктатура, която някога е смазала регионалните сепаратизми.

По време на прехода си към демократично управление Испания издава закон, гарантиращ амнистия за престъпления, извършени при диктатурата и Гражданската война от 1936-39-а. Законът за амнистията от 1977-а забранява разследването и съда за престъпления от времето на войната и репресивната дясна диктатура на Франко, последвала до смъртта му през 1975 г. Въпреки че по-скорошен закон изисква свалянето на франкистката символика от обществените места, някои такива паметници все още присъстват в много общини.

Франсиско Франко, офицер от кралската колониална армия, отхвърля властта на испанската Република през трийсетте години, когато той и други военни преценяват, че Испания е заплашена от комунизация. В последвалата междуособна война нацистка Германия и фашистка Италия подкрепят франкистите, а сталинисткият СССР – интернационалните комунистически бригади, навлезли в Испания в подкрепа на Републиката. Франко налага властта си, заменя републиканския режим с еднолична диктатура и успява да избегне влизането на Испания във Втората световна война.

В следвоенна Европа франкисткият режим е подчертано традиционалистки, клерикален и антирегионалистки. Франко връща от изгнание младия тогава принц Хуан Карлос и го подготвя за наследник на властта. При смъртта на диктатора, Хуан Карлос възстановява традиционната испанска монархия на Бурбонската династия, провежда демократични избори и успешно спира опит за преврат от страна на хардлайнерите в армията. Каталонското и баското сепаратистко движения, които в Гражданската война са подкрепяли Републиката и интернационалните комунистически бригади, по историческа инерция са враждебно настроени към испанската държава, независимо дали тя се управлява авторитарно или демократично.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах