Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Статуя на индианка заменя Христофор Колумб в Мексико Сити

Като символ на потисничеството, на което местните са били подложени от европейците колониалисти

Смята се, че оригиналът на статуята изобразява жена от уастеките. Илюстрация: Кметство на Мексико Сити - Статуя на индианка заменя Христофор Колумб в Мексико Сити

Смята се, че оригиналът на статуята изобразява жена от уастеките. Илюстрация: Кметство на Мексико Сити

Статуя на индианска жена ще заеме мястото, където доскоро се намираше монументът на Христофор Колумб, потвърди губернаторът на Мексико Сити. Фигурата на мореплавателя, откривател на Америка, бе отстранена миналата година след заплахи от активисти, че ще я съборят, пише Би Би Си.

На мястото на Колумб на авеню „Reforma“ ще бъде издигната реплика на статуя от предколумбовия период, озаглавена „Младата жена от Амахак“. Много от статуите на исторически фигури по света бяха преосмислени в последната година в контекста на значението им за малцинствените общности. В САЩ и Латинска Америка демонстранти публично събориха няколко монумента на Колумб и пожелаха по-широк дебат за личността му и приноса му за историята.

Колумб получава финансиране от испанската корона и се отправя на пътешествие по вода в края на ХV век в търсене на непознати земи. В съвремието фигурата му се разглежда противоречиво и се възприема от някои като символ на колониализма и потисничеството над местното население.

Новината бе обявена на 12 октомври, Ден на Колумб в Америка, когато се отбелязва годишнината от откриването на Америките. В Мексико и другите латиноамерикански държави денят е познат като Día de la Raza (Ден на расата) и много хора го възприемат като отдаване на почит към местното население, борило се за земята си срещу европейците.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Младата жена от Амахак“ ще бъде признание, че „индианските жени са били най-преследвани“ по време и след колониалния период. Оригиналът на статуята, който днес се съхранява в Антропологичния музей на Мексико Сити, бе открит през януари във Веракрус. Смята се, че изобразената фигура е лидерка от уастеките, местно племе, което днес обитава една малка територия край Мексиканския залив. Репликата ще бъде изработена от музея.

Междувременно статуята на Христофор Колумб ще бъде преместена в парк в друга част на Мексико Сити.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах