Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Статуя на Колумб ще бъде заменена с мемориал на жените в Мексико

Ежегодно местните жители боядисвали фигурата на мореплавателя с аерозолни бои

Статуята от булевард „Пасео де ла Реформа” е била свалена за реставрация, но няма да се върне на мястото си. Снимка: Уикипедия - Статуя на Колумб ще бъде заменена с мемориал на жените в Мексико

Статуята от булевард „Пасео де ла Реформа” е била свалена за реставрация, но няма да се върне на мястото си. Снимка: Уикипедия

Статуята на Христофор Колумб в столицата Мексико ще бъде заменена с мемориал на мексиканския скулптор Педро Рейес, посветен на жените от коренното население на страната, съобщава „Артнюз”. Бронзовата фигура от ХІХ в., стояла доскоро на най-оживената улица на столицата Мексико – булевард „Пасео де ла Реформа”, често е била обект на атаки от демонстранти, осъждащи ролята на мореплавателя в колонизацията на Америка.

През октомври 2020 г. градските власти свалиха статуята на Колумб от постамента с аргумент, че ще бъде реставрирана. Сега става ясно, че тя никога няма да бъде върната на предишното си място, за което гарантира кметицата на град Мексико Клаудия Шейнбаум Пардо. Именно тя е заявила и че се подготвя мемориал за жените, изиграли съществена роля за развитието на Мексико. Очаква се новият паметник да бъде издигнат около 12 октомври – денят, който в Мексико е известен като Dia de la Raza – Ден на расата, а в САЩ се отбелязва като Ден на Колумб около тази дата.

Решението на градската управа идва в контекста на световната преоценка на паметниците, посветени на оспорвани исторически личности във връзка с бялото превъзходство и колониалното насилие, уточнява „Артнюз”. Паметниците на Христофор Колумб се обсъждат вече цяло столетие. Мнозина го осъждат за ролята му в геноцида срещу коренните американци и за трансграничната търговия с роби. Миналата година статуи на мореплавателя бяха свалени и обезглавени в няколко града в САЩ и все по-настойчиво става искането да бъде отменен и празникът, посветен на Колумб.

В Мексико всяка година около Деня на расата жителите пръскат бронзовата фигура с аерозолни бои. Свалянето на Колумб миналата година бе отбелязано от президента на страната Андрес Обрадор с думите:

„Това е спорна и противоречива фигура”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg