POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Статуя в историческо имение „оцветена“ с пастели

Творбата е надраскана, след като служители раздали пастели на деца

Статуята на Сабрина вече е била почистена от външната намеса. Снимка: Национален тръст - Статуя в историческо имение „оцветена“ с пастели

Статуята на Сабрина вече е била почистена от външната намеса. Снимка: Национален тръст

Статуя на 230 години на наядата Сабрина е била „оцветена“ с пастели след артистичната намеса на група деца. Служителите на историческото имение „Croome Court“ край Устър, Великобритания, остават неприятно изненадани по време на смяната си на 8 април, когато откриват, че торсът, ръцете и главата на скулптурата са били „украсени“ със сини драскулки.

Статуята вече е почистена, съобщават от британския Национален тръст за обекти с историческа и природна стойност, който стопанисва имота. Надраскването на скулптурата е било улеснено от пакет с пастели, раздавани в музея като част от великденски лов на яйца, което води и до теорията, че драскулките са дело на деца. Ловът за малките посетители е бил организиран цялата седмица, казват от историческото имение, но седмият последен ден е единственият, в който се е стигнало до инцидент.

Изваяна от изкуствен камък, скулптурата на римската наяда Сабрина е дело на Джон Бейкън и се смята, че е създадена около 1802 г. в ниша, която оригинално е била декорирана с миди, раковини и скъпоценни камъни.

„Колкото и да е разочароващо, инциденти като този са изключителна рядкост предвид милионите посетители, които разглеждат местата под наша опека“, казват от Националния тръст.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg