Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Алхимията на Георги Чапкънов в Националната галерия

В Двореца ще бъдат показани над 70 творби на скулптора по случай 80-годишнината му

Георги Чапкънов навърши 80 години на 24 януари. Снимка: Площад Славейков - Алхимията на Георги Чапкънов в Националната галерия

Георги Чапкънов навърши 80 години на 24 януари. Снимка: Площад Славейков

Ретроспективна изложба на Георги Чапкънов открива Националната художествена галерия по случай 80-годишнината на скулптора. В залите на Двореца ще бъде представена експозицията „Чапкънов. Алхимикът“, колекция от над 70 негови творби, размиващи границата между земно и небесно, сред тях портрети на Радой Ралин, Фелини и други. Откриването е на 14 февруари от 18 ч.

Чапкънов отбеляза юбилея си на 24 януари. Седмици по-късно изложбата в Националната художествена галерия ще представи „земното“ на пръв поглед творчество на Георги Чапкънов в контекста на един надземен, метафизичен свят, където небесното има своя ясно очертана структура. Това е пътят, по който е съдено да премине всяка човешка душа, обясняват идеята на експозицията кураторите Иво Милев и Милко Добрев – от предверието/чистилището до ада и рая. Този Космос, духовен свят на преобразуване и ставане, се държи от едно всесилно божество, което има женска същност и форма – „небесната премъдрост” София.

Тъкмо статуята на София, която бди над града със сова в една ръка и лавров венец в другата, ще заеме централно място в експозицията. 24-метровият монумент ще „оживее“ чрез средствата на виртуалната реалност в една от залите. Макар и да се е превърнала в един от незаменимите символи на столицата, статуята е малко позната в своите детайли и история. Процесът на създаването ѝ ще бъде представен с откъси от непоказван досега филм на режисьора Тодор Чапкънов, син на скулптора.

Произведенията, които предстои да бъдат представени в Двореца, са собственост на художника или идват от фонда на Националната галерия, Музея на хумора и сатирата в Габрово, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Бургас, Велико Търново, Добрич, Русе, Силистра, Стара Загора, Ямбол и от частни колекционери.

„Алхимикът“ ще може да се разгледа до 14 май 2023 г.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столичната община.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg