Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Статуята в клоаката на Хераклея Синтика първата с глава

Античната фигура е не само най-добре запазената сред откритите тук, а и изобщо на територията на България, казват археолозите

Това е първата подобна статуя, открита  в България. Снимка: „Археология Булгарика“ - Статуята в клоаката на Хераклея Синтика първата с глава

Това е първата подобна статуя, открита в България. Снимка: „Археология Булгарика“

Статуята, вероятно изобразяваща бог Хермес в цял ръст, открита в античния град Хераклея Синтика, днес ще бъде извадена от Клоака Максима на древния римски град, който е в близост до Петрич. Изработена от цял мраморен блок, това е първата човешка фигура с глава, която откриват археолозите по нашите земи, съобщават от „Археология Булгарика“, които публикуват ежедневно подробности от разкопките. Датират я от II век.

Статуята е с над 2 метра височина, и по думите на проф. д-р Людмил Вагалински, ръководител на разкопките, „тази антична статуя е не само най-добре запазената сред откритите тук, а и изобщо на територията на България“. Археологът предполага, че някогашните жители на Хераклея Синтика са я положили в пръстта на това място след голямото земетресение през IV век, за да я съхранят за по-добри времена. В онзи период античните божества вече не са на почит, християнството вече е официалната религия.

Снимка: „Археология Булгарика“

Едната ръка на фигурата с преметната около нея дреха още не е освободена напълно от пръстта, уточняват археолозите. Учените откриват паралели с други изображения на бог Хермес, от известен иконографски тип е, но са запазени много малко такива статуи по света. Това е първата подобна в България.

Снимка: „Археология Булгарика“

Вече се прави специална конструкция, с която днес тежката скулптура да може безопасно да бъде извадена от Клоака Максима, да се опакова и да се повдигне с кран, за да се пренесе до музея, уточняват от „Археология Булгарика“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС