Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

2015: Стефан Цанев – най-четеният български писател

Георги Господинов и Владимир Зарев допълват Топ 3 на Столична библиотека

„Български хроники“ и „Мравки и богове“ превръщат Стефан Цанев в най-търсения съвременен български писател в Столична библиотека. - 2015: Стефан Цанев – най-четеният български писател

„Български хроники“ и „Мравки и богове“ превръщат Стефан Цанев в най-търсения съвременен български писател в Столична библиотека.

Стефан Цанев е най-четеният съвременен български писател за 2015 г., показва статистиката на Столична библиотека. От 12 часа днес (8 януари) институтът ще връчи своите годишни награди, като ще отличи най-активните си читатели, но и авторите, които са били най-заемани през изминалата година.

Оказва се, че най-търсен в библиотеката е бил Стефан Цанев – със своята поредица „Български хроники“ и с романа „Богове и мравки“.

Зад него, на втората позиция, е друг от най-издаваните и харесвани в последните години български писатели, не само у нас, но и в чужбина – Георги Господинов с „Физика на тъгата“ и „Естествен роман“.

Третото място държи Владимир Зарев, също с два романа – „Битието“ и съвсем новият „Орлов мост“, издаден в края на миналата година и посветен на протестите от емблематичния софийски площад през 2013-а.

Петицата в класацията допълват сценаристът в „Шоуто на Слави“ и автор на множество хумористични сборници Иво Сиромахов и единствената жена в петчленния списък – Людмила Филипова.

Сред най-търсените български книги е била също и „Калуня-каля“, преоткритият шедьовър на вече покойния Георги Божинов. А дали и наскоро преиздадената му „Караджата“ ще влезе в класациите за настоящата година – предстои да стане ясно след година.

На церемонията в Мраморното фоайе ще бъдат отличени и хората, които превръщат библиотеките в това, което всъщност са – читателите. Филологът Стефан Мавров е читател на годината, а най-активна в онлайн платформата на института и в дейностите му като цяло е била Мила Григорова.

Призове има още за Диана Нанева – като четящ тийнейджър, за петчленното семейство Фридман, за незрящата Анита Накова, която сканира заетите книги, за Владимир Пентиев и за Людмила и Атанас Трифонови, активни в библиотеката от 10 години. Най-активен читател-доброволец за 2015-а пък е Мариета Найдова.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах