Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стефан Данаилов, красив герой на 75

Ролята на живота му е онази неуловима двойна игра между актьорството в живота и естествения чар на сцената

75-ият рожден ден на Стефан Данаилов ще бъде честван с редица прояви в културния афиш на столицата. Снимка: „Книгомания“/ Национална филмотека - Стефан Данаилов, красив герой на 75

75-ият рожден ден на Стефан Данаилов ще бъде честван с редица прояви в културния афиш на столицата. Снимка: „Книгомания“/ Национална филмотека

На Стефан Данаилов всяка роля му отива, дори образът на политик не накърнява сериозно обаянието на актьора. Парадоксално: забравяйки, че е актьор, публиката е склонна да го приеме дори с вярата му в червената идея, допускайки убежденията му за чистосърдечни. И тази двойна, неуловима игра между актьорството в живота и естествения му чар на сцената и екрана, е може би ролята на живота му. Никога не знаеш кой стои пред теб: Стефан Данаилов или някой от героите в дългата му кино- и театрална кариера.

На 9 декември Данаилов навършва 75 години – и тъй като и историята на живота му е като роман, рожденият му ден ще протече като събитие в културния афиш на София. На този ден Стефан Данаилов ще излезе пред публиката (може би) като самия себе си в представянето на книгата „Романът на моя живот“, където негов съавтор е журналистът Георги Тошев. Мястото на действието, разбира се, е Народният театър. На събитието се очаква да присъстват много от екранните и сценични партньори на Ламбо, както и студенти от всичките му випуски в НАТФИЗ.

Преди 9 декември предстоят редица други прояви в чест на юбилея. От 1 до 14 декември в градината пред Народния театър може да бъде разгледана изложбата „Непознатите портрети на Стефан Данаилов“. Ще бъдат показани фотоси на актьора от участието му във филми като „Следите остават“, „Инспекторът и нощта“, „Понеделник сутрин“, „Князът“, „Черните ангели“, „Топло“, „Иван Кондарев“, „Юлия Вревска”, „Търновската царица“, „Дами канят“, от сериалите „На всеки километър“ и „Фамилията“. Фотосите са от фонда на Националната филмотека.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

На 4 декември в кино „Одеон“ предпремиерно ще бъде показан документалният филм за Данаилов „Монолог“, със сценаристи Георги Тошев и Ема Константинова. Филмът представя днешния ден на актьора и припомня някои от най-известните му роли в киното.

През декември „Одеон“ ще представи ретроспектива на филми, избрани от самия Стефан Данаилов. Сред тях са първите му роли – в „Следите остават“ и „Инспекторът и нощта“, също „Дами канят“ и пълната версия на „Иван Кондарев“. Входът е свободен.

Навръх рождения ден на Данаилов, 9 декември, Би Ти Ви ще излъчи документалния филм на Георги Тошев „Различният“, посветен на актьора, в поредицата „НепознатиТЕ“.

Вижте още: МОЯТ ЛИЧЕН ЛАМБО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах