Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стефан Данаилов: С нищо не сме в крак с времето

Навремето правехме един филм с бюджета на цялото ни кино днес

Сигурен съм, че и догодина (дано не се случи!) пак ще бъде орязан бюджетът за култура. Вече е много трайно орязването на тези бюджети", казва Стефан Данаилов. - Стефан Данаилов: С нищо не сме в крак с времето

Сигурен съм, че и догодина (дано не се случи!) пак ще бъде орязан бюджетът за култура. Вече е много трайно орязването на тези бюджети", казва Стефан Данаилов.

„Как ще се правят реформи, като няма място, което да ни е в крак с времето… Ако реформите са да затягаме пак коланите, то дупки не останаха“, казва Стефан Данаилов в интервю пред Красина Кръстева за в. „Труд“. Актьорът, който е отново депутат, твърди, че на нас, българите, в нищо не ни върви и не знае кога ще се оправим. 

Ламбо съжалява, че скоро няма да му се отвори възможност да снима: „Телевизиите спряха да правят сериали, предпочитат риалити шоута. Жалко, че толкова бързо приключи този „златен век“ на българските сериали…“.

Данаилов си припомня как навремето е бил създаден „На всеки километър“ – за 25-годишнината от създаването на МВР. Последната серия завършва с основаването на народната милиция. Според него нито сериал, нито игрален филм за първите 25 години от началото на прехода у нас вероятно няма да има. „Опитват се да правят документално кино, но погледът е много субективен, – казва актьорът. – Факт е, че трябва да минат доста години, за да има по-обективен поглед върху нещата. Но скоро няма да може се направи исторически филм със средствата, които държавата отпуска. Спомням си, че бюджетът на филма „Борис I“ беше към 11-12 млн. лв. Сега това е бюджетът на цялото българско филмопроизводство. Но аз съм човек доброжелателен и наистина ми се иска да могат да успеят да завъртят колелото! Имам и други прогнози, но няма да ги споделя, за да не смутя някои мои другари…“

Стефан Данаилов се тревожи не само за киното, а и въобще за българската култура. Докато бе начело на висшето арт ведомство, той успя да издейства най-високия бюджет за творците по време на прехода – 190 млн лв.

„В програмната декларация на управляващите има 22-23 приоритета, – казва Ламбо. – Опитах се да открия културата къде е – някъде между 18-о и 20-о място. Но не разбрах приоритетите в културата в какво се състоят. Поне да бяха записали, например, че бюджетът за култура от 0,6% ще стане 1% от БВП. Мен много ме притеснява актуализацията на бюджета. Режат пари именно от културата, а липсват 1,238 млн. лв. за филмово производство, например. Няма ги тези 700 000 лв. за „100 години българско кино“, а това е изключително голямо събитие. Но нито Петър Стоянович е заявил тази сума, нито служебният министър на културата. Честването е на 13 януари. Не знам министър Вежди Рашидов как ще решава този проблем. Пълна бъркотия ще настане. Сигурен съм, че и догодина (дано не се случи!) пак ще бъде орязан бюджетът за култура. Вече е много трайно орязването на тези бюджети.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90