POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стефан Китанов обявен за почетен член на Ордена на Британската империя

Директорът на „София филм фест“ удостоен със званието за приноса му към популяризирането на британското кино у нас

Стефан Китанов. Снимка: Боряна Пандова - Стефан Китанов обявен за почетен член на Ордена на Британската империя

Стефан Китанов. Снимка: Боряна Пандова

Стефан Китанов, основател и директор на фестивала „София филм фест“ е обявен за почетен член на Ордена на Британската империя. Решението на крал Чарлс III е оповестено от Британското посолство в България. Титлата се присъжда на Китанов „за неговия изключителен принос за популяризация на британското кино в България“.

Признанието за Китанов е по повод 30-ата годишнина от началото на „Рок филм фест“ и всички инициативи на Дома на киното, организирани от българина. През 1993-а и 1994 г. в партньорство с Британския съвет в София и Лондон се реализират двата емблематични фестивали на кино и музика „Рок филм фест“. През 1996 г., отново съвместно с Британския съвет, Китанов представя за първи път в България пълна ретроспектива на филмите на „Монти Пайтън“ с гостуването унас на Тери Джоунс. Амбициран от успеха, Китанов организира и Международния филмов фестивал „София филм фест“, който днес е едно от най-важните културни събития у нас, както и едно от ключовите кинофестивали в Централна и Източна Европа. От 1997-а насам всяка година СФФ да представя най-новите и значими творби от британското кино. През 2014 г. София получи статут на „Град на киното“ на ЮНЕСКО и това решение до голяма степен бе повлияно от международната репутация на СФФ.

„Много се радвам, че Негово Величество реши да отличи заслугите на г-н Китанов за представяне на британското кино в България в продължение на повече от 30 години – заявява в официалното съобщение Негово Превъзходителство Роб Диксън, посланик на Великобритания у нас. – Като създател на „София филм фест“ през 1997 г., след изключително успешните фестивали „Рок филм фест 1993“, „Рок филм фест 1994“ и „Монти Пайтън фест 1996“, реализирани в партньорство с Британския съвет, г-н Китанов има значителен принос за развитието на културните отношения между Обединеното кралство и България, като предлага отличните британски филми на българските зрители.“

Орденът на Британската империя се присъжда за изключителни заслуги към обществото и служба, която изпъква като пример за другите хора. С него биват отличавани личности за постижения в областта на изкуството и науката, за принос към обществото извън държавната служба и за работа с различни благотворителни организации и организации, ориентирани към подобряване благосъстоянието на хората. Орденът е учреден на 4 юни 1917 г. от крал Джордж V и има пет степени. Присъжда се както за граждански, така и за военни заслуги.

Петте степени на Ордена в низходящ ред са:

Рицар или Дама на големия кръст на Ордена на Британската империя (GBE)

Рицар командор (KBE) или Дама командор на Ордена на Британската империя, (DBE)

Командор на Ордена на Британската империя (CBE)

Офицер на Ордена на Британската империя (OBE)

Член на Ордена на Британската империя (MBE)

Днес Орденът на Британската империя е рицарски орден на британската демокрация. Единственият критерий за присъждането му е ценен принос в широк кръг от сфери. Граждани на други държави също могат да бъдат удостоявани с почетно звание за заслуги към Обединеното кралство и британския народ. В наши дни Орденът на Британската империя има над 100 хил. членове по целия свят.

„Работата ми с Британския съват в София, както и 7-месечният ми престой във Великобритания през 1993-а и 1994 г. със стипендия на Британския съвет, са в основата на всичко, което успях да реализирам от 1992-ра насам – казва Стефан Китанов в съобщение до медиите. – Званието Почетен член на ордена на Британската империя е изключително признание за постигнатите резултати от мен и екипа, с който съм работил през изминалите малко над 30 години. Горд съм и изключително благодарен за това признание!

Използвам повода да благодаря лично на крал Чарлс III за високата чест, както и да го поканя при следващата визита в България да засади дърво в символичната гора на „София филм фест“ редом до дървото на дъщерята на най-великия британец в киното – Чарлз Чаплин.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС