Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стефан Командарев: Правим се, че спазваме мерките, а те се правят, че ни контролират

Никъде из страната не съм забелязал да спазват противоепидемичните правила, казва режисьорът, който снима филм за донорството

„Гледат те като странен, а не като отговорен човек, ако носиш маска”, споделя наблюденията си за страната Стефан Командарев. Снимка: Стопкадър от Нова - Стефан Командарев: Правим се, че спазваме мерките, а те се правят, че ни контролират

„Гледат те като странен, а не като отговорен човек, ако носиш маска”, споделя наблюденията си за страната Стефан Командарев. Снимка: Стопкадър от Нова

Диагноза на обществото в контекста на коронавируса постави режисьорът Стефан Командарев в сутрешния блок на Нова телевизия. Командарев, който е дипломиран лекар психиатър, обясни, че отношението на българите към коронавируса няма аналог в Европа.

„Коронавирусът не е чума, не е холера, не е нещо драматично, но има някои неща, които го правят по-особен – той е по-заразен, с по-висока смъртност, бързо пълни болниците, може да се счупи здравната система”, заяви режисьорът.

Командарев сравни българската здравна система с остеопорозна кост, която бързо се чупи, но много трудно зараства. Основният ѝ проблем е, че много медици емигрират и лекарите у нас намаляват, а тежестта, която трябва да понесат, е голяма, каза той.

„До всеки медицински университет има езикови школи. Студентите през деня учат медицина, а вечер – немски или английски за медици, за да заминат, когато завършат”, отбеляза режисьорът.

Командарев разказа за наблюденията си извън столицата, докато снима новия си документален филм. Пътувайки, той и екипът му навсякъде из страната се сблъскват с неразбиране, защото спазват мерките срещу коронавируса:

„Гледат те като странен, а не като отговорен човек, ако носиш маска”.

Режисьорът твърди, че никъде не е забелязал да се спазват изискванията – в извънстолични болници, в междуградския транспорт, в хотели, в ресторанти…

„Смисълът на едно общество е солидарността. При нас социалната тъкан се разпада, защото всеки кара поединично”, обобщи той и прогнозира, че ще трябва да се научим по трудния начин.

„Правим се, че спазваме мерките, а те се правят, че ни контролират”, каза Командарев, докато даваше примери със строгия контрол по пътищата, който не се забелязва по отношение на коронавируса.

Според него една от основните причини да отказваме да се вслушаме в думите на специалистите се крие във влиянието на социалните мрежи, които унищожиха авторитетите и дадоха равен глас на всеки дори по експертни теми.

Документалният филм, по който работи режисьорът, е свързан с донорството.

„В Европа донорството е норма, в България е изключение”, каза Командарев.

Според него българинът „предпочита органите на починалия да нахранят червеите, отколкото да спасят няколко човешки живота”.

Режисьорът е убеден, че темата за донорството е изключително важна и трябва да се изучава дори в училище. Хората тук са изпълнени с предразсъдъци и смятат, че може да бъдат излъгани или да ги лекуват некачествено, за да им вземат органите. Това е причината д-р Сибила Маринова, един от най-добрите координатори по донорство в България, по думита на Командарев, да бъде обвинена в социалните мрежи, че е лекувала лошо своя 19-годишен пациент, за да му вземе органите. Това довежда до абсурда – единствен случай в Европа и в света, в който един месец след смъртта на починал от коронавирус да се направи ексхумация, за да се види дали не са му откраднати органите.

Цялото участие на Стефан Командарев в „Здравей, България“ по Нова

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg