Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стефан Командарев преди Кан: С малки стъпки вървим към успеха

Началото на един разговор с режисьора на българския филм, който излиза на световната киноарена на Лазурния бряг

„С нашата селекция [в Кан] поне малко помагаме на следващи български филми към международния екран“, казва Стефан Командарев. Снимка: БГНЕС - Стефан Командарев преди Кан: С малки стъпки вървим към успеха

„С нашата селекция [в Кан] поне малко помагаме на следващи български филми към международния екран“, казва Стефан Командарев. Снимка: БГНЕС

Само ден преди началото на 70-ия международен кинофестивал в Кан разговаряме с режисьора и продуцент Стефан Командарев за неговия четвърти игрален филм „Посоки”, селектиран в конкурса „Особен поглед”. Тъй като за момента никой (освен селекционерите на феста) не е гледал нито един от 18-те подбрани филма, засягаме въпроси от общ характер. Но се договаряме там, в Кан, след официалната прожекция да продължим с конкретен разговор за качествата на филма и присъствието му в оспорваната елитна селекция.

В Кан „Посоки” ще има четири прожекции: две в рамките на пазара Marche du film (на 18 и 19 май в кино „Олимпия”) и други две на 26 май в луксозната зала „Дебюси” – от 11 часа за акредитираните журналисти и след това в 16 часа e официална световна премиера!

– С каква предварителна нагласа очаквате Кан – като шанс или като изпитание?

– Шанс за филма и изпитание за нас от екипа да се представим достойно на този най-престижен световен кинофорум. А това означава да сме подготвили не само филма, но и цял пакет съпътстващи материали и дейности, които са задължителни за такова събитие. С партньорите ни от ARI наехме известния и изключително опитен пиар агент Лусиос Бар, който е работил с някои от най-значимите европейски режисьори, като например белгийските братя Дарден. Защото не е лесно покрай филма да се организира целия ни екип в Кан от 11 души – това изисква логистика, техника и много други неща. Мобилизирани сме да подготвим всичко както трябва до най-малките детайли, а едва след това ще си позволим вълнения и емоции около представянето на филма.

– Освен двете прожекции в състезателната програма „Особен поглед”, имате и още две с търговска цел. В конкурса всеки участник се надява на добро представяне и тайно сънува награда. А какво очаквате от прожекциите на Marche du film – евентуални продажби или интерес от бъдещи копродуценти за следващия ти проект?

– Търговските прожекции са най-вече за потенциални дистрибутори или фестивални селекционери. Имаме добри агенти от ARI, филмът вече е купен в Гърция от AMA Film – разпространител, който дори не го е гледал, но се доверява на предишните ми филми, които познава и харесва. Очакваме, разбира се, интерес и от други дистрибутори. А за следващия проект все още нямаме конкретен партньор, но поне няколко са потенциални копродуценти и можем да изберем най-подходящия.

Васил Василев-Зуека в сцена от филма на Стефан Командарев „Посоки“

– Смятате ли, че румънският филм „Кучета” на режисьора Богдан Мирика, който миналата година се представи много добре в същата категория „Особен поглед”, а вашата фирма „Арго Филм” участва като копродуцент, тогава открехна врата за сегашната селекция на „Посоки”?

– Със сигурност е помогнал. Най-малкото, вече сме били на този екран, още тогава селекционерите в Кан отбелязаха, че в българското кино има раздвижване, може би това е фокусирало погледа им с повишено внимание към нас. Малките успехи някак неусетно натрупват впечатления, които все един ден трябва да дадат резултат. Затова и сега се радваме, че с нашата селекция поне малко помагаме на следващи български филми към международния екран.

– Имате ли вече яснота за бъдещата съдба на „Посоки”, някаква фестивална стратегия и идеи за разпространение у нас?

– Засега е ясно, че ще участваме на националния фестивал „Златна роза”, после ще направим официална премиера, навярно през ноември и след това – дистрибуция в България. За всички тези стъпки обаче много важна е рекламната стратегия и реална публична кампания. Без да се сравняваме, си повтаряме думите на Спилбърг, че „разпространение на един филм е толкова важно, колкото и собствените му качества”. Затова той дори създаде своя разпространителска компания, за да не зависи от чужди решения, вкусове и подходи.

След Кан ще работим в тази насока с партньор, с когато вече имаме опит и ще се постараем да направим ефективна пиар кампания. Защото добре знаем, че в крайна сметка най-успешно работи зрителската система „от уста на уста”. Така „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, а после и „Съдилището”, останаха на екран по една година, без пропаднала прожекция поради липса на зрители. Но за всичко това – след Кан.

Вижте още: БЪЛГАРСКИ ПРОБИВ В КАН! НАЙ-СЕТНЕ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90