Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Стефан Командарев в Кан с новия си проект – „Made in EU“

Режисьорът Стефан Командарев. Снимка: „София Филм Фест“ - Стефан Командарев в Кан с новия си проект – „Made in EU“

Режисьорът Стефан Командарев. Снимка: „София Филм Фест“

Нов филм на режисьор Стефан Командарев е одобрен в една от многобройните селекции на фестивала в Кан (17 – 28 май) – т. нар. „Ателие 2022“, в което се представят проекти за бъдещи филми, обявиха домакините на предстоящия 75-и кинофестивал. Тази форма на предварителна работа по проекти в напреднала фаза на подготовка дава възможност на авторите и продуцентите да осъществят полезни контакти с евентуални партньори, копродуценти, разпространители, понякога и съавтори за развитието на сценария.

Тази година прецизната предварителна селекция е „пресяла“ 15 проекта от цял свят, като географската карта на одобрените автори е твърде пъстра и любопитна. Сред тях има някои режисьори с вече утвърдено име в международната филмография като например грузинецът Леван Когуашвили с новия си проект „Guria“. Тази година неговият предишен филм „Брайтън 4“, показан сега на 26-ия „София Филм Фест“, бе грузинското предложение за международен „Оскар“. Колумбийският режисьор Хуан Андреас Аранго ще представи проект за четвъртия си игрален филм „Къде извира реката?“. Египетският режисьор Ахмед Фавзи Салех кандидатства с втория си игрален проект „Хамлет от бедния квартал“. Чешките режисьори Томас Уейнреб и Петер Казда, които работят винаги заедно, и сега ще представят съвместния си проект „Гората“ като трети игрален филм.

Сред одобрените проекти е и бъдещият филм на режисьора Стефан Командарев „Made in EU“, разработен като сценарий с неговия постоянен съавтор Симеон Венциславов. Те двамата вече бяха в Кан през 2017 г. с филма „Посоки“, селектиран във втората конкурсна програма „Особен поглед“.

Сред останалите поканени проекти тази година има режисьори и продуценти от Нидерландия, Зимбабве, Судан, Турция, Филипините, Ирак, Палестина, Етиопия, Мианмар и Израел.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах