Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стефан Цанев, Антон Дончев и Недялко Йорданов със „Златно перо“

Пълен списък на носителите на престижното отличие за култура тази година

Носителите на „Златно перо 2020“ от ляво надясно по часовниковата стрелка: Стефан Цанев, Недялко Йорданов, Антон Дончев, Александрина Пендачанска и Веселина Кацарова. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков, БГНЕС и личен архив на Александрина Пендачанска и Веселина Кацарова - Стефан Цанев, Антон Дончев и Недялко Йорданов със „Златно перо“

Носителите на „Златно перо 2020“ от ляво надясно по часовниковата стрелка: Стефан Цанев, Недялко Йорданов, Антон Дончев, Александрина Пендачанска и Веселина Кацарова. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков, БГНЕС и личен архив на Александрина Пендачанска и Веселина Кацарова

Писателите Стефан Цанев, Антон Дончев и Недялко Йорданов, оперните певици Александрина Пендачанска и Веселина Кацарова и цигуларят Минчо Минчев са сред тазгодишните носители на отличието „Златно перо“. Те ще получат почетните си брошки на церемония на 26 септември от 11 ч. под куполите на Ларгото.

Наградата се връчва ежегодно на „изтъкнати български творци с безспорен принос към родната култура и изкуство“ от агенция „Кантус Фирмус“. Учредено през 1995-а, тази година отличието бележи своята 25-а годишнина. Традиционно се избират 24 носители, които ще се закичат с 24-каратовата златна брошка във форма на писец.

Сред носителите на наградата тази година са още пианистката и преподавател в НБУ Милена Моллова, пианистката Виктория Василенко, актрисите Стефка Янорова и Теодора Духовникова, певицата Силвия Кацарова, композиторът Румен Бояджиев – син. Две от наградите отиват при институции – „Златно перо“ ще получат музеят „Борис Христов“ и Дом на културата „Средец“.

По традиция водещ на церемонията „Златно перо“ и тази година ще бъде Георги Митов – Геми от „Сутрешно кафе“ по радио „Класик ФМ“.

Награждаването на 26 септември е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2020, включен в Календара на културните събития на Столичната община. Съорганизатор на събитието е Министерството на културата.

Пълен списък на носителите на отличието „Златно перо 2020“

Антон Дончев, писател
Проф. Милена Моллова, пианистка и преподавател в НБУ
Музей „Борис Христов“ – София с директор Елена Драгостинова
Асен Селимски, оперен певец
Маргарита Радинска, певица
Проф. Минчо Минчев, цигулар
Стефан Цанев, драматург, поет и писател
Веселина Кацарова, оперна певица
Проф. Ангел Станев, скулптор и преподавател в НХА
Емилия Канева, клавирен педагог и преподавател в НМУ „Л. Пипков“
Проф. д-р Ивайло Кринчев, диригент
Силвия Кацарова, поп певица
„Вечната музика“ – предаване по БНТ с водещ Марио Николов
Недялко Йорданов, поет и писател
Проф. Божидар Бончев, керамика
Румен Бояджиев – син, композитор
Александрина Пендачанска, оперна певица
Дом на културата „Средец“ с директор Лилия Тошева
Теодора Духовникова, актриса
Лучано Ди Мартино, диригент
Виктория Василенко, пианистка
Васил Стоев, художник
Недялко Недялков, кавал
Стефка Янорова, актриса

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg