Стефан Цанев, Антон Дончев и Недялко Йорданов със „Златно перо“

Пълен списък на носителите на престижното отличие за култура тази година

Носителите на „Златно перо 2020“ от ляво надясно по часовниковата стрелка: Стефан Цанев, Недялко Йорданов, Антон Дончев, Александрина Пендачанска и Веселина Кацарова. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков, БГНЕС и личен архив на Александрина Пендачанска и Веселина Кацарова - Стефан Цанев, Антон Дончев и Недялко Йорданов със „Златно перо“

Носителите на „Златно перо 2020“ от ляво надясно по часовниковата стрелка: Стефан Цанев, Недялко Йорданов, Антон Дончев, Александрина Пендачанска и Веселина Кацарова. Снимки: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков, БГНЕС и личен архив на Александрина Пендачанска и Веселина Кацарова

Писателите Стефан Цанев, Антон Дончев и Недялко Йорданов, оперните певици Александрина Пендачанска и Веселина Кацарова и цигуларят Минчо Минчев са сред тазгодишните носители на отличието „Златно перо“. Те ще получат почетните си брошки на церемония на 26 септември от 11 ч. под куполите на Ларгото.

Наградата се връчва ежегодно на „изтъкнати български творци с безспорен принос към родната култура и изкуство“ от агенция „Кантус Фирмус“. Учредено през 1995-а, тази година отличието бележи своята 25-а годишнина. Традиционно се избират 24 носители, които ще се закичат с 24-каратовата златна брошка във форма на писец.

Сред носителите на наградата тази година са още пианистката и преподавател в НБУ Милена Моллова, пианистката Виктория Василенко, актрисите Стефка Янорова и Теодора Духовникова, певицата Силвия Кацарова, композиторът Румен Бояджиев – син. Две от наградите отиват при институции – „Златно перо“ ще получат музеят „Борис Христов“ и Дом на културата „Средец“.

По традиция водещ на церемонията „Златно перо“ и тази година ще бъде Георги Митов – Геми от „Сутрешно кафе“ по радио „Класик ФМ“.

joystation.bg

Награждаването на 26 септември е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2020, включен в Календара на културните събития на Столичната община. Съорганизатор на събитието е Министерството на културата.

Пълен списък на носителите на отличието „Златно перо 2020“

Антон Дончев, писател
Проф. Милена Моллова, пианистка и преподавател в НБУ
Музей „Борис Христов“ – София с директор Елена Драгостинова
Асен Селимски, оперен певец
Маргарита Радинска, певица
Проф. Минчо Минчев, цигулар
Стефан Цанев, драматург, поет и писател
Веселина Кацарова, оперна певица
Проф. Ангел Станев, скулптор и преподавател в НХА
Емилия Канева, клавирен педагог и преподавател в НМУ „Л. Пипков“
Проф. д-р Ивайло Кринчев, диригент
Силвия Кацарова, поп певица
„Вечната музика“ – предаване по БНТ с водещ Марио Николов
Недялко Йорданов, поет и писател
Проф. Божидар Бончев, керамика
Румен Бояджиев – син, композитор
Александрина Пендачанска, оперна певица
Дом на културата „Средец“ с директор Лилия Тошева
Теодора Духовникова, актриса
Лучано Ди Мартино, диригент
Виктория Василенко, пианистка
Васил Стоев, художник
Недялко Недялков, кавал
Стефка Янорова, актриса

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах