Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стефан Цанев: Не съм за министър, всеки ден ходят на работа

Най-веселото е, че днес всички се борят за власт, а никой не ще да управлява държавата, каза писателят

„Обичам много да пътувам, стигал съм до Австралия, Китай. Звездите няма да стигнем, но поне Земята да обиколим“, сподели Стефан Цанев по Би Ти Ви. - Стефан Цанев: Не съм за министър, всеки ден ходят на работа

„Обичам много да пътувам, стигал съм до Австралия, Китай. Звездите няма да стигнем, но поне Земята да обиколим“, сподели Стефан Цанев по Би Ти Ви.

Президентът Росен Плевнелиев събира поредния си служебен кабинет, а междувременно из медиите често изскачат отказите – някои отпреди няколко кабинета назад. Поетът и драматург Стефан Цанев разказа в ефира на Би Ти Ви в неделя, че е получавал три предложения за министър през годините. Първото от тях било още от Андрей Луканов, което отказал веднага, второто – от Иван Костов, покрай избирането на президента Петър Стоянов, а последното – за правителството на Симеон Сакскобургготски. Тогава Цанев почти бил склонен да се съгласи, защото получил и уверение, че бюджетът за култура ще бъде увеличен до 2% от БВП. Отказал се, обясни поетът полу на шега, полу наистина, след като лекарят му му казал: „Нали знаеш, че всеки ден трябва да ходиш на работа?“.

„Аз обезумях, как ще ходя на работа, когато цял живот съм бил свободна професия, работя, когато искам и каквото искам – каза Цанев. – Като си представя, че всяка сутрин трябва да се занимавам с разни бумаги… Отказах, разбира се.“

Иначе, първото предложение дошло, защото Луканов търсел „надпартиен“ кандидат, за да му се доверят хората. При второто пък видял свирепата борба при разпределянето на постовете – и решил, че ако се съгласи да стане министър, ще трябва приятелят му Радой Ралин да му пише епиграма.

Стефан Цанев коментира и актуалната политическа обстановка у нас покрай новоизбрания президент и оставката на правителство:

„Най-веселото е, че всички се борят за власт, а никой не ще да управлява държавата. Интересно какво ще става сега, никой не иска да поема отговорността за това отечество, което техните ежби съсипват в момента“.

Поетът бе запитан и за едно свое изказване отпреди няколко години, в което той споделя съжалението си, че не е умрял с мечтата си за свобода, а я е видял омърсена. Сега Цанев посочи, че за него онова е било период на невероятно разочарование.

„За съжаление, свикването [с разочарованието] е нещо много опасно – обясни той. – Аз започнах да свиквам с това. С това може да се обясни вече масовата апатия на хората – като свикнеш с нещо, ти вече не му обръщаш внимание, т.е. ти си съгласен. Това не води до нищо добро. Дано младите хора не бъдат така примиренчески настроени, а да се борят против всичко, което видят, че е несправедливо.“

В края на предаването, където Стефан Цанев бе заедно със съпругата си Доротея Тончева, двамата споделиха и за страстта си по пътуванията, за еуфорията, в която поетът изпада всеки път, когато поеме към различна точка на света.

„Обичам много и със самолет да пътувам, стигал съм до Австралия, Китай – каза Цанев. – В края на краищата ние сме толкова глупави хората – живеем на такава красива планета, толкова мъничка всъщност, за да се затваряме в един град, в една държава, на един континент… Това е глупост, лудост. Звездите, ние поетите много ги обичаме, няма да стигнем, но поне Земята да обиколим.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg