Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стефан Цанев: Отчайващо е безразличието на българите към съдбата им

Борисов се е променил, проявява толерантност, твърди писателят

"Мъчно ми стана за Владо Даверов. Мисля, че са го били наистина... Но не бива да се играе с такива неща", казва Стефан Цанев. - Стефан Цанев: Отчайващо е безразличието на българите към съдбата им

"Мъчно ми стана за Владо Даверов. Мисля, че са го били наистина... Но не бива да се играе с такива неща", казва Стефан Цанев.

„Изненадан съм, че Бойко Борисов проявява такава толерантност, началото на новото му управление е обещаващо, а и коректно е да бъдем доверчиви… Не можем да посрещаме всяко правителство, каквото и да е то, с недоверие. Според мен има голяма промяна в Борисов, поне външно – аз не съм близо до него, за да мога да кажа какво мисли и прави, но гледано отдалеч – има промяна…“, коментира Стефан Цанев в предаването на БНТ „Денят започва“.

Писателят твърди, че комбинацията от партии в новия кабинет е нещо хубаво: „За мен това е плюс. В края на краищата мечтата на всекиго от нас е да се обединим. Между нас няма толкова убийствени различия, че да се делим. Колкото по-разнообразни хора започнат да работят заедно, толкова по-голяма е надеждата. За възстановяването на Германия след Втората световна война целият немски народ се беше обединил – един до друг са ринали разрушените сгради бивши нацисти и пострадали от лагерите. Има такива моменти, върховни. Аз не знам дали сега този момент у нас е толкова върховен. Но все пак, след 25 години разпиляване на народните сили, това правителство е добър знак. Дано наистина хората в него бъдат обладани от идеята, че трябва да работят заедно, а не да се бият за подялба на властта.“

За Цанев е отчайващо безразличието на българите към своята съдба. „Протестите миналата година бяха знак, че народът се е събудил. След това обаче започнаха да ни внушават, че протестите са платени – ако това наистина е така, горко ни! Но все пак имаше надежда в това събуждане на народа, който излезе на улицата и наложи своята воля по някакъв начин“, каза писателят.

Според него сме изгубили поне половината от изминалите 25 години след промените в напразни битки. „Около честванията около тази годишнина имаше нещо, което се пропусна. Президентът Плевнелиев награди хора, които са се съпротивлявали на тоталитарния режим – бивши горяни, политзатворници… Да не обидя братята журналисти, но някой сети ли се да вземе интервюта от тези хора?!  Да ги попита – докато са лежали по лагерите и затворите, те как са си представяли тази свобода и демокрация, за която са заложили живота си?! Бедата на нашия преход е в това, че точно тези хора бяха недопуснати във властта. А те можеха да бъдат неин коректив. Защото един човек, осъден на 20 години и е лежал 15 години за това, че е написал Клетвата на горяните – 20 думи за 20 години присъда, той ще има друго отношение към морала на обществото и властващите. А тези хора бяха изхвърлени от управлението на държавата. Ако си спомняте, във Великото народно събрание имаше десетина такива души. Единственият, който беше допуснат във властта, беше Тодор Кавалджиев, вицепрезидентът на Петър Стоянов. Никой друг. Изключително чист и честен човек, но властта му беше малка“, каза гостът.

Стефан Цанев разкри, че му е мъчно за писателя Владо Даверов, който тази седмица заяви, че е бил пребит, а след това каза, че това било „трик“, за да направи реклама на книгите си: „Мисля, че са го били наистина… Но не бива да се играе с такива неща.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах