Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стефан Цанев: Прав е Путин за „кирилицата от македонските земи“

Изказването му е много точно, но провокацията е ясна и предварителна, твърди писателят

Според Стефа Цанев изказването на Путин има за цел да „четка македонците, че те са създатели на азбуката, без да можем ние да протестираме официално“. Снимка: Емил Георгиев - Стефан Цанев: Прав е Путин за „кирилицата от македонските земи“

Според Стефа Цанев изказването на Путин има за цел да „четка македонците, че те са създатели на азбуката, без да можем ние да протестираме официално“. Снимка: Емил Георгиев

Думите на Владимир Путин, че кирилицата идва от македонските земи, изречени на среща с македонския президент Георге Иванов на 24 май, са добре премислени, твърди Стефан Цанев. В интервю за Нова телевизия писателят обясни, че изказването на руския държавен глава е „много точно, но провокацията е ясна и предварителна“

Азбуката е създадена в Преславската школа и след това Климент я отнася в „македонските земи“, каза Цанев. По онова време тези „македонски земи“ са в границите на българската държава.

Според писателя изказването на Путин има за цел да „четка македонците, че те са създатели на азбуката, без да можем ние да протестираме официално“. 

„Наша е вината, че хората по света не знаят, че тази азбука е създадена от българи – смята Стефан Цанев. – Защото за глаголицата може да се спори – понеже Кирил и Методий не са българи и азбуката е била предназначена за Великоморавия, не за България. Но азбуката, създадена от Климент и Наум в Преслав, е създадена от българи, в България, на нея са написани българските книги и би трябвало да наричаме тази азбука „българска“, а не „кирилица“.

За западния свят „кирилица“ означава руска азбука – който и да те срещне по летища и разбере, че си българин, първата му фраза е една и съща: „Аа, вие, дето пишете с руски букви…“. 

Според Цанев сме пропуснали да заявим „кирилицата“ като „българска азбука“ при приемането ни в Европейския съюц. Днес обяче вече е късно да го направим.

„Но има една друга възможност – да обявим 24 май за официален празник (бел. ред. – 24 май е официален празник, Цанев вероятно има предвид „национален празник“), с което ние ще кажем на света открито, че честваме нашата писмност – предлага писателят. – Защото вижте какво пише в календара, не знам кой го е дефинирал: „24 май е празник на българската просвета и култура и на славянската писменост“. А което и дете да попитате, ще ви каже, че 24 чай е Ден на българските букви. Това трябва да се предефинира така: „24 май, Ден на българската писменост“. А просветата и културата са следствие.“

Вижте още: НЕ ОТ МАКЕДОНИЯ, КИРИЛИЦАТА ТРЪГВА ОТ БЪЛГАРИЯ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg