Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стефан Цанев: Рашидов да лъже… Това би било върхът!

Да се награждават хората, репресирали народа, е перверзия, заяви писателят за ордена „Златен век“ на Димитър Иванов

Стефан Цанев описа отговора на Рашидов към писмото му „хитро написан“. - Стефан Цанев: Рашидов да лъже… Това би било върхът!

Стефан Цанев описа отговора на Рашидов към писмото му „хитро написан“.

Не мога да повярвам, че Вежди Рашидов лъже… Това би било върхът! Така Стефан Цанев коментира писмото на министъра в отговор на неговия отказа от „Златен век“. Писателят гостува в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ, където заяви, че не той е първопричината за т. нар. „скандал“ и поиска да изясни два важни елемента, за да стане ясно „кой лъже в момента“.

„Вежди Рашидов каза, че той не е подписвал такава заповед – един вид, такова нещо няма и аз съм отказал нещо, което не ми е давано – обясни Цанев. – На 6 януари в сайта на Министерство на културата предълго и на два пъти се споменава как точно след „Процесът против богомилите“ ще ми бъде връчено това най-високо отличие. Аз не мога да повярвам, че Вежди Рашидов лъже… Това би било върхът! Значи сайтът лъже. Това е една лъжа, която ме подведе да напиша това писмо (бел.ред. – писмото от 9 януари, с което отказва „Златен век“). И това доведе до всичко, до което може да доведе един човек – особено на моята възраст. Можех да получа инфаркт, можех всичко… Кой носи отговорност за тази лъжа в сайта? Много ми е интересно да ми бъде отговорено някога.“

Стефан Цанев описа отговора на Рашидов към писмото му „хитро написан“ – в контекста на твърденията на министъра, че поетът друг път не е отказвал награди, особено парично подплатени.

„Всичко е наред – коментира Цанев. – Аз пак ви казвам: ако той лъже, не би трябвало да спи спокойно.“

Вижте още: РАШИДОВ КЪМ СТЕФАН ЦАНЕВ: НЕ СЪМ ТИ ПРЕДЛОЖИЛ ОЩЕ НАГРАДА, ПРИЯТЕЛЮ

Драматургът обясни в предаването, че не познава лично човека, заради когото отказа „Златен век“ – Димитър Иванов. Той коментира, че не знае какви са добродетелите, „които сигурно [той] има“, и че „сигурно най-малкото е умен, за да стигне до такъв висок пост“.

Да се награждават обаче хората, които са репресирали народа по време на комунистическия режим, заяви Цанев, е прекалено. Може да им се прости, но не и да бъдат наградени, добави той.

„Това, че Вежди Рашидов, който представлява правителството, го награждава, означава, че българското правителство награждава институцията Държавна сигурност. Това е опасен прецедент според мен – обясни писателят. – Затова реагирах по този начин и мисля, че имам право като гражданин да реагирам.“

„Перверзия“ нарече Стефан Цанев явлението да се връчва най-високата награда на Министерството на културата на човека, оглавявал отдела, занимавал се с „репресии именно против хората на изкуството и на културата“.

Вижте още: ОРДЕН ЗА ГЕСТАПОТО НА КУЛТУРАТА

Той добави, че творците по цял свят връщат отличия и това е коректив на властта. За тях самите пък било отговорност от кого приемат награди и от кого – не.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg