Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Стефан Цанев: Служебното правителство не е избирано от народа и превишава действията си

Защо „американският списък „Магнитски“ и последвалите го български черни списъци изпреварват, а може би игнорират, евентуалните решения на българския съд, озадачен е писателят

„Парламентарна република без парламент два месеца - това е конституционен абсурд“, казва Стефан Цанев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Стефан Цанев: Служебното правителство не е избирано от народа и превишава действията си

„Парламентарна република без парламент два месеца - това е конституционен абсурд“, казва Стефан Цанев. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Не може едно служебно временно правителство, назначено от президента, без да е избрано от народа, без да е упълномощено от Народното събрание, да превишава с действията си дори правомощията на избрания президент – Всевишният ли му дава това право?“, казва Стефан Цанев в интервю за „24 часа“. Писателят отбелязва, че временното правителство недоглежда Конституцията.

Президентът може да се възползва от този парадокс и чрез подчиненото си служебно правителство да извърши действия, за които не е упълномощен от Конституцията – смята Цанев и твърди, че „при липса на Народно събрание властта му става неконтролируема“.

Парламентарна република без парламент два месеца – според писателя това е конституционен абсурд. Не трябва да се разпуска Народното събрание до избора на ново, не трябва да има нито ден без парламент, подчертава Цанев.

„Иначе ни остава само да се молим Румен Радев (или някой друг) да не се помисли за Юлий Цезар и да прекрачи Рубикон – няма кой да го спре. И с републиката е свършено. Говоря за евентуални възможности, но напълно реални при лоши намерения на лоши хора“, коментира авторът на „Български хроники“.

Стефан Цанев споделя тревогата си, че с поредицата уволнения служебното правителство започва да прилича на революционен конвент, който обвинява, съди и изпълнява присъдите. Писателят е озадачен и защо „американският списък „Магнитски“ и последвалите го български черни списъци изпреварват, а може би игнорират, евентуалните решения на българския съд.

Въпреки че партиите се опитват да пренесат своите битки и омраза сред народа, „мъчат се да го разделят, мъчат се да насъскат хората един срещу друг“ – това е безуспешно, засега, отбелязва Цанев.

„Отношенията и битките между различните партийни кохорти не са отражение на отношенията между хората сред народа“, казва писателят.

Цялото интервю със Стефан Цанев в „24 часа“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90