VivaPay

Стефан Цанев: Във война сме срещу невидим враг

Коментар на писателя в „120 минути“ по Би Ти Ви

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Стефан Цанев: Във война сме срещу невидим враг

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Когато днес лекарите говорят, политиците и всички други покрай тях трябва да мълчат. Не става дума само за това, че те спасяват живота ни – но те правят това, рискувайки своя собствен живот. Ние сме във война с невидим враг, който дебне отвсякъде. И най-страшното е, че поради невежество или поради глупаво геройство ние ставаме съучастници на този убиец и убиваме най-близките си. Трябва да внимаваме.

Този вирус ни постави в абсурдна ситуация – да бягаме един от друг, да не си говорим, да не се докосваме. Надеждата ми е, че тази принудителна алиенация ще предизвика у хората обратната реакция – да търсят сближение между себе си, въпреки всичко. Въпреки личните си дрязги, въпреки партийните си омрази и прочие глупости. Надявам се, вярвам, че катарзисът от тази всемирна трагедия ще пречисти душите ни. Но се страхувам и от обратното – че когато отмине всичко, когато падне юздата на страха, човечеството може да озверее от глад или от нова алчност. Трябва да внимаваме.

Аз оценявам високо работата на Кризисния щаб и на правителството. Какво е било пропуснато да се направи, какво е трябвало да се направи по-добре – такива анализи ще се правят по-късно, когато свърши всичко. Сега трябва да помагаме, а не да пречим.

Изпитвам срам, като слушам дребнавите партийни заяждания и демагогските словоблудства, не за да помогнеш на отечеството си в този труден момент, а да демонстрираш своето пуешко високомерие, своята егоистична опозиционност, за да печелиш политически дивиденти. Ефектът обаче е обратен – губиш, защото народът високо цени благородството и презира сметкаджийството. Трябва да си много зъл и мнго тъп, за да не виждаш и да не признаваш доброто, направено от другите, от съперника ти, дори от врага ти.

Америка за България

Трябва да внимаваме, трябва много да внимаваме.


Източник: Би Ти Ви

Вижте още: СТЕФАН ЦАНЕВ С ПРЕМИЕРА В „ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ“, ПОСВЕТЕНА НА ОТЧАЯНИЯ ОТ СВОБОДАТА ЧОВЕК

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg