Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стефан Цанев: Във война сме срещу невидим враг

Коментар на писателя в „120 минути“ по Би Ти Ви

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Стефан Цанев: Във война сме срещу невидим враг

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Когато днес лекарите говорят, политиците и всички други покрай тях трябва да мълчат. Не става дума само за това, че те спасяват живота ни – но те правят това, рискувайки своя собствен живот. Ние сме във война с невидим враг, който дебне отвсякъде. И най-страшното е, че поради невежество или поради глупаво геройство ние ставаме съучастници на този убиец и убиваме най-близките си. Трябва да внимаваме.

Този вирус ни постави в абсурдна ситуация – да бягаме един от друг, да не си говорим, да не се докосваме. Надеждата ми е, че тази принудителна алиенация ще предизвика у хората обратната реакция – да търсят сближение между себе си, въпреки всичко. Въпреки личните си дрязги, въпреки партийните си омрази и прочие глупости. Надявам се, вярвам, че катарзисът от тази всемирна трагедия ще пречисти душите ни. Но се страхувам и от обратното – че когато отмине всичко, когато падне юздата на страха, човечеството може да озверее от глад или от нова алчност. Трябва да внимаваме.

Аз оценявам високо работата на Кризисния щаб и на правителството. Какво е било пропуснато да се направи, какво е трябвало да се направи по-добре – такива анализи ще се правят по-късно, когато свърши всичко. Сега трябва да помагаме, а не да пречим.

Изпитвам срам, като слушам дребнавите партийни заяждания и демагогските словоблудства, не за да помогнеш на отечеството си в този труден момент, а да демонстрираш своето пуешко високомерие, своята егоистична опозиционност, за да печелиш политически дивиденти. Ефектът обаче е обратен – губиш, защото народът високо цени благородството и презира сметкаджийството. Трябва да си много зъл и мнго тъп, за да не виждаш и да не признаваш доброто, направено от другите, от съперника ти, дори от врага ти.

Трябва да внимаваме, трябва много да внимаваме.


Източник: Би Ти Ви

Вижте още: СТЕФАН ЦАНЕВ С ПРЕМИЕРА В „ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ“, ПОСВЕТЕНА НА ОТЧАЯНИЯ ОТ СВОБОДАТА ЧОВЕК

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах