Стефан Цанев: Във война сме срещу невидим враг

Коментар на писателя в „120 минути“ по Би Ти Ви

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Стефан Цанев: Във война сме срещу невидим враг

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Когато днес лекарите говорят, политиците и всички други покрай тях трябва да мълчат. Не става дума само за това, че те спасяват живота ни – но те правят това, рискувайки своя собствен живот. Ние сме във война с невидим враг, който дебне отвсякъде. И най-страшното е, че поради невежество или поради глупаво геройство ние ставаме съучастници на този убиец и убиваме най-близките си. Трябва да внимаваме.

Този вирус ни постави в абсурдна ситуация – да бягаме един от друг, да не си говорим, да не се докосваме. Надеждата ми е, че тази принудителна алиенация ще предизвика у хората обратната реакция – да търсят сближение между себе си, въпреки всичко. Въпреки личните си дрязги, въпреки партийните си омрази и прочие глупости. Надявам се, вярвам, че катарзисът от тази всемирна трагедия ще пречисти душите ни. Но се страхувам и от обратното – че когато отмине всичко, когато падне юздата на страха, човечеството може да озверее от глад или от нова алчност. Трябва да внимаваме.

Аз оценявам високо работата на Кризисния щаб и на правителството. Какво е било пропуснато да се направи, какво е трябвало да се направи по-добре – такива анализи ще се правят по-късно, когато свърши всичко. Сега трябва да помагаме, а не да пречим.

Изпитвам срам, като слушам дребнавите партийни заяждания и демагогските словоблудства, не за да помогнеш на отечеството си в този труден момент, а да демонстрираш своето пуешко високомерие, своята егоистична опозиционност, за да печелиш политически дивиденти. Ефектът обаче е обратен – губиш, защото народът високо цени благородството и презира сметкаджийството. Трябва да си много зъл и мнго тъп, за да не виждаш и да не признаваш доброто, направено от другите, от съперника ти, дори от врага ти.

Америка за България

Трябва да внимаваме, трябва много да внимаваме.


Източник: Би Ти Ви

Вижте още: СТЕФАН ЦАНЕВ С ПРЕМИЕРА В „ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ“, ПОСВЕТЕНА НА ОТЧАЯНИЯ ОТ СВОБОДАТА ЧОВЕК

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах