Софийска филхармония МЕГАБОРД

Стефан Цанев: Велислава Кръстева провали Васил Василев

Писателят се опасява, че след изразената му позиция в Народния театър няма да поставят новата му пиеса

„Театърът трябва да се деполитизира като армията и полицията", смята Стефан Цанев. Снимка: Стопкадър от „120 минути“/ Би Ти Ви - Стефан Цанев: Велислава Кръстева провали Васил Василев

„Театърът трябва да се деполитизира като армията и полицията", смята Стефан Цанев. Снимка: Стопкадър от „120 минути“/ Би Ти Ви

Скандалът в Народния театър не започна с надрасканата от Александър Морфов врата, а когато Велислава Кръстева се появи с Ахмед Доган пред изборните урни. Това каза в ефира на предаването „120 минути“ по Би Ти Ви писателят Стефан Цанев.

Явно никой не ѝ е казал, че да обслужваш политически лидер преди избори, когато си пиар на Народния, е дискредитация на театъра“, обясни той.

Трябва да се внимава, защото присъствието на политиката в един театър може да го разруши“, каза драматургът, чиито пиеси се поставят в българските театри вече повече от 40 години.

Според него трябва да се наложи „деполитизация на театрите, както в армията и полицията“.

Стефан Цанев изрази дълбокото си съжаление за случващото се в Народния театър, защото е бил истински зарадван, когато Васил Василев е представил програмата си и е върнал големите режисьори в Народния театър.

А после тази жена, която е най-близката вероятно на Васил Василев, провали неговата амбиция и неговия прекрасен план“, отбеляза Стефан Цанев.

Той коментира и думите на директора на Народния, че „личностите нямат значение в Националния театър“. Нарече ги обида за всеки актьор „под тази стряха“.

Ядосвам се, когато чуя старата формула на социализма, че няма незаменими хора. Кой може да замени Наум Шопов, Апостол Карамитев, Стефан Данаилов? Всеки е една вселена, как ще го замениш с друга вселена и особено с по-некадърен човек. Зад тази формула стои утеха за по-малко талантливите“, каза писателят.

Стефан Цанев сподели опасението си, че заради позицията, изразена в предаването „120 минути“, пиесата му „Убийството на Богородица“, дадена за реализация в Народния театър, няма да бъде поставена.

Въпреки това не мога да премълча онова, което ми тежи“, завърши той.

Писателят, автор на 4 тома за историята на България – „Български хроники“ – говори и за отношението на българите към миналото.

Опасна е носталгията по миналото – каза той. – Ражда я недостойното настояще.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах