Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стефан Цанев: Последната война ще бъде на простаците срещу умните

Бедни сме, затова ще ни управляват другарите комунисти, твърди писателят

Вина за ограбването на българския народ според Стефан Цанев имат „Луканов и после Иван Костов, дружно, това е истината“. - Стефан Цанев: Последната война ще бъде на простаците срещу умните

Вина за ограбването на българския народ според Стефан Цанев имат „Луканов и после Иван Костов, дружно, това е истината“.

Който води лява политика, той ще управлява България, заяви Стефан Цанев в предаването „Панорама“ по БНТ в петък вечерта. Поканата към писателя бе по повод наградата, получена от него на шестия Фестивал на Свободата в Братислава, Словакия – Награда за паметта на миналото. Получена е за описаната от него в поредицата му „Хрониките…“ въоръжена съпротива на горяните срещу комунистическия режим у нас след 1944 г. Цанев сподели, че сестрата на майка му е била една от ръководителките на това движение и е била разстреляна на 23 г. По онова време той е бил 14-годишен.

„Аз май вече съм доста възрастен и като слушам политиците, малко ми прилича на детска градина – каза писателят. – Спорят и всеки посвоему е прав, всеки има своите аргументи, и погледнато отгоре – това е малко недостойна игра. Защо недостойна? Аз мечтая да има съгласие между политиците. Не знам кой каква политика си представя, че играе, но ето каква е българската ситуация в момента: 600 души притежават толкова, колкото останалия народ; 2 милиона души живеят под прага на бедността, а той е 350 лв…. каква дясна политика очаквате от тези 2 милиона, които мизерстват? Победата на БСП е предопределена. Който води лява политика, той ще спечели в такъв момент. И докато не се вдигне стандартът на българина, той е обречен да бъде управляван от другарите комунисти. Съжалявам, че го казвам.“

На въпрос на водещия Бойко Василев кой е виновен, Цанев отвърна, че вината носи онзи, който е разрешил ограбването на българския народ – „Луканов и после Иван Костов, дружно, това е истината“.

„Десети ноември у нас никога няма да бъде всенароден празник – смята Цанев, – това е празник на комунистическата партия, която успя да извърши свой вътрешен преврат и да овладее властта отново. Тази власт беше много необходима в следващите 2 години, тогава се решиха нещата. Ако 27 години сме вече демокрация, то повече от 14 години БСП е била на власт.

Съжалявам, че комунистическата партия не беше забранена в България, както се случи в Съветския съюз и навсякъде, и да беше основана нова социалистическа партия – а не тези хора да носят бремето на БКП. Много се учудих, когато разбрах, че БСП продължава да брои своите конгреси, смятайки за свои онези по време на социалистическия строй. Значи те се признават за негови наследници и вероятно вътрешно защитават това, което е вършено през тези 45 години.“

На въпрос как би коментирал гласуваните на първо четене промени в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, Стефан Цанев заяви, че това са дребни неща:

„Това отдавна трябваше да се направи и е въпрос на самолюбие на самата БСП, тя би трябвало да махне тези знаци, а не да принуждават хората да ги махат.“

Писателят прочете откъс от нова своя поема, наречена „Небесна гледна точка“:

Последният Армагедон, последната световна война на нашата планета
няма да е война между народи и религии, между класи и раси,
последната смъртоносна война на планетата Земя
ще бъде война на неграмотните срещу образованите,
на безпросветните срещу просветените, на простаците срещу умните.
Както всички досегашни цивилизации, и днешната наша цивилизация
ще бъде унищожена от варвари – варварите вече идат, варварите са сред нас.

Попитан кои според него са варварите, Цанев отвърна, че това е поезия, да не искаме от него подобни отговори.

В студиото на „Панорама“ бе и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която поиска да разбере от Цанев нищо добро ли не е съградено в България в годините на социализма. На това писателят отговори, че съграденото е много, но е било разграбено.

„От демокрацията?“, поиска уточнение Нинова. „През тези години, да“, отвърна Цанев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах