Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стена от чували обгражда Римския стадион в Пловдив

Инсталацията „Стената”, вдъхновена от войната в Украйна, е част от Седмицата на съвременното изкуство

„Барикадата“ на Севдалина Кочевска край Римския стадион в Пловдив. Снимка:  Фондация „Art today” - Стена от чували обгражда Римския стадион в Пловдив

„Барикадата“ на Севдалина Кочевска край Римския стадион в Пловдив. Снимка: Фондация „Art today”

Петстотин полиетиленови чувала обградиха Римския стадион в Пловдив. Инсталацията на художничката Севдалина Кочевска се нарича „Стената” и е вдъхновена от събитията в Украйна. Произведението е част от Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив, организирана от фондация „Art today“. 

Кочевска е художничка от Пловдив, която твори съвременно изкуство. Миналата година нейната творба „Връзки“, станала популярна като „поцинкованите кофи“ и изложена сред римските останки на Централния площад в рамките на Седмицата на съвременното изкуство 2021, предизвика сериозни полемики.

Полиетиленовите чували в самото сърце на Пловдив ще останат изложени край стената на Римския стадион до 11 септември. Официалното откриване на инсталацията ще бъде на 2 септември, първия ден от Седмицата на съвременното изкуство и част от Есенния салон на изкуствата.

Петстотинте чувала са пълни с дунапрен, за да могат да бъдат едновременно обемисти и лесни за пренасяне, обяснява художничката. „Барикадата“ по нейните думи е строена „по фотос от войната в Украйна“, но трябва да напомни и за опазването на културно-историческите паметници от всякакви варварски разрушения, включително бюрократични.

Пловдивски общественици предложиха инсталацията да смени локацията си и да бъде вдигната при Тютюневите складове, които изгоряха преди няколко години – за да бъде засилен ефектът от нейното послание.

Седмица на съвременното изкуство ще бъде открита на 2 септември от 19 ч. и ще продължи до 11 септември на различни локации в центъра на Пловдив. Темата ѝ тази година е „Тежестта на съществуването“, реплика към романа на Милан Кундера „Непоносимата лекота на битието“, уточнява кураторката на проявата Галина Димитрова-Димова. В събитието ще участват художниците Ариел Рейшман (Израел/Германия), Боряна Венциславова (България/Австрия), Венелин Шурелов (България), Вероника Цекова (България/Австрия), Десислава Терзиева (България), Елена Белантони (Италия/Германия), Емил Миразчиев (България), Лъчезар Бояджиев (България), Севдалина Кочевска (България), Селма Селман (Босна и Херцеговина/САЩ).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg