Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стените на Миро

Нова изложба във Франкфурт показва рядко виждани аспекти в творчеството на художника

Целият свят на една стена. „Фермата“ (1921/22) - Стените на Миро

Целият свят на една стена. „Фермата“ (1921/22)

Запознати сте с Хуан Миро като един от най-великите художници на ХХ век, с неговите въображаеми визуални светове и ярки цветове. Но познавате ли достатъчно и най-големите му формати? Наясно ли сте с неговата мания по стените, изрисувани отвътре и отвън? Художествената галерия „Шрин“ във Франкфурт предлага изложба, посветена на тях – и дава рядката възможност да бъде преоткрита страна на Миро, която e малко изследвана и излагана. Около 50, в някои случаи – монументални, творби са събрани в експозицията от водещи музеи и частни колекции по целия свят.

В ранен момент от кариерата си у Миро се заражда желанието да сложи края на конвенционалното рисуване. През 1927-а един млад мъж публично възкликва:

„Искам да убия живописта!“

Хората се вбесени. А всъщност са свидетели на създаването на един от Големите.

Наречена „Хуан Миро. Да рисуваш стени, да рисуваш светове“, експозицията в „Шрин“ се простира в повече от половин век от творчеството на художника. Като дистанцира себе си от праволинейната репродукция на реалността, Миро използва стената като отправна точка за рисуването, приравнявайки я към платно. И представя „уникални визуални светове на монументалните измерения и изключителната материалност“.

Изложбата започва с ранния шедьовър на Миро „Фермата“ (1921/22), продължава с негови емблематични художествени съновидения от 20-те години, движи се към ключовата за творчеството му „Рисунка (Магията на цвета)“. След всевъзможните размери и формати от 40-те и 50-те години експозицията отвежда към своя край – късните му творби като фундаменталния триптих „Синьо I-III“ (1961) и „Рисунка I-III“ (1973).

По думите на Макс Холайн, директор на галерията, целта на „Шрин“ е да осигури поглед към по-малко известни работни схеми или теми у вече установени майстори от историята на изкуството. Конкретно изложбата „Хуан Миро. Да рисуваш стени, да рисуваш светове“ (26 февруари – 12 юни) подчертава ключови аспекти, които да се търсят в цялостното творчество на Миро.

„Испански флаг“ (1925)

„Испански флаг“ (1925)

„Живопис“ (лято 1936)

„Живопис“ (лято 1936)

„Съзвездия“ (1959)

„Съзвездия“ (1959)

„Рисунка (Магията на цвета)“ (1930)

„Рисунка (Магията на цвета)“ (1930)

sin1

„Синьо I“ (1961)

sin2

„Синьо II“ (1961)

sin3

„Синьо III“ (1961)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС