VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стените се върнаха на мода, 30 г. след падането на Берлинската

Снимка: Румен Добрев/„Площад Славейков“ - Стените се върнаха на мода, 30 г. след падането на Берлинската

Снимка: Румен Добрев/„Площад Славейков“

След тази пандемия, която рано или късно ще отшуми, светът няма да е същият. Промените започнаха отдавна, но пандемията ги ускори и затвърди.

По-рано приятели се срещаха в кафенето, в бара, у дома, в парка. Сега – предимно във Фейсбук. Или Вайбър. По-рано се целуваха и прегръщаха. Сега си разменят емотикони с вдигнати палци и сърца. По-рано четяхме книги в библиотеката, а вестници си купувахме и ги разлиствахме вкъщи или в кафенето в неделя сутрин. Сега се осведомяваме предимно онлайн вкъщи. По-рано преподавахме в класни стаи. Сега – онлайн. Известни журналисти правят предаванията си от вкъщи, а не в студиото. Симфонични оркестри свирят с конферентна връзка – онлайн.

Компанията Гугъл ще остави 200 хиляди свои служители да работят от вкъщи до лятото на 2021-а. Това ще засегне почти всичките служители на пълен работен ден. Дали тези, които работят от вкъщи (не само за Гугъл), ще се върнат изобщо някога в офиса? По-евтино е да не се поддържат офиси.

А компаниите, чиито акции неимоверно се вдигат по време на пандемията, са именно тези, които пребивават във (или работят чрез) виртуалното пространство —Амазон, Гугъл, Фейсбук… Роботите изместват хората. Виртуалното пространство измества реалното. Емотиконите – емоциите.

Мисля, че тези промени, или повечето от тях, не са временни. Трябва да свикваме с тях.

***

В новата ми стихосбирка „Писмо в небето“ няма политически стихотворения. Тя е за света като текст, за птиците, които пишат писмо в небето, за това което ни е писано. Това е книга за думите, за буквите и за Словото.

Може би „Стени“ е най-политическото стихотворение в нея. Стените се върнаха на мода в глобалния отворен свят — 30 години след падането на Берлинската.

Стени

Берлинската стена,
която можеше да стреля, но накрая
беше разбита с чук,
пазеше гражданите на Източния лагер
да не избягат от рая.

Великата китайската стена
пазеше китайския рай
от варварски нашествия.
Макар че не спря Чингиз Хан.

Стената на плача,
стената на вековете
приема писмени молитви…

На стената във Фейсбук
общуваме като затворници,
които си говорят
през зида на килията
и се търсят с поглед през ключалката.
Има ли някой там?


„Фантастичният нов свят“ е рубрика, в която видни български писатели, поети и мислители говорят за света, който ни очаква след внезапното спиране. Техните прогнози, фантазии и наблюдения отразяват все още невидяното бъдеще и обобщават общите ни настроения. Рубриката се осъществява със спомоществователството на „Фантастико“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС