Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Стиг Ларшон: Опитаха се да ме натопят в #MeToo

Известният шведски интелектуалец за натиска на журналисти от голям вестник през 2017 г.

През 70-те и 80-те години на миналия век Стиг Ларшон се смята за един от водещите шведски писатели, поети и драматурзи. Снимка: IMDb - Стиг Ларшон: Опитаха се да ме натопят в #MeToo

През 70-те и 80-те години на миналия век Стиг Ларшон се смята за един от водещите шведски писатели, поети и драматурзи. Снимка: IMDb

Шведският писател Стиг Ларшон се оплака от опит на големия шведски вестник „Дагенс нюхетер” да го злепостави в светлината на кампанията #MeToo през есента на 2017 г. Пред друго местно издание – „Nyheter Idag” – авторът на известния роман „Аутисти” споделя, че никакви опорочаващи факти за него не са били открити и „вината” му е само в това, че е изказвал смели мнения извън рамките на „господстващата политкоректност”.

През 2017 г., казва Ларшон, много шведски културни дейци бяха обвинени в неподходящи сексуални прояви. Журналистите от „Дагенс нюхетер” са прозвънявали много от приятелите на писателя и се опитвали да научат изобличаващи факти от миналото му и имената на негови бивши приятелки.

Стиг Ларшон е бил близък с шведския фотограф Жан-Клод Арно, осъден за изнасилване след поредица от публикации в „Дагенс нюхетер”. Ларшон твърди, че е бил посъветван да се „покрие”, докато не се прекрати шумотевицата около  #MeToo.

„Идваха хора от различни институции и ми обясняваха, че е по-добре да не се обаждам. Помня колко учуден бях. Но и разбрах, че е неподходящото време да критикувам потока на мнения, който скоро стана репресивен. Затворих се дотолкова, че едва не се лиших от средства за съществуване”, признава Ларшон.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Той изразява възхищението си от Александер Бард, бивш певец и участник в групата „Army of Lovers“, който при това е сред изявените шведски публицисти, и смята, че той е от малцината, които не са се изплашили:

„Спасява го това, че е гей. Хомосексуалистите получават малко повече свобода на словото от останалите. Но в края на краищата и той си го получи. Изляха му куп помия за критика срещу „Животът на чернокожите има значение”.

Ларшон смята, че новите леви движения са изоставили работническата класа и са били присвоени от университетските среди и интелигенцията, които имат нужда да си обяснят „защо не са успели да сбъднат мечтите си”.

„Все повече и повече хора искаха да правят кариера в една сравнително тясна сфера. За да се справят с разочарованието си, те продължиха да се смятат за добродетелни, а мненията си възприемат като единствено правилни, колкото и да са утопични”, разсъждава Ларшон.

Според него главната отличителна черта на културния свят днес е политкоректността.

Стиг Ларшон дебютира като писател през 1979 г. През 80-те и 90-те той се смята за един от водещите шведски писатели, поети и драматурзи. Автор е на известните романи „Аутисти” и „Нова година”. Работил е като театрален и кинорежисьор, автор е на телевизионен сериал за Август Стриндберг. Основател на едно от най-влиятелните културни списания в Швеция – „Kris”.

Името му съвпада съвсем случайно с името на познатия у нас Стиг Ларшон, автор на трилогията „Милениум”.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах