Стиг Ларшон: Опитаха се да ме натопят в #MeToo

Известният шведски интелектуалец за натиска на журналисти от голям вестник през 2017 г.

През 70-те и 80-те години на миналия век Стиг Ларшон се смята за един от водещите шведски писатели, поети и драматурзи. Снимка: IMDb - Стиг Ларшон: Опитаха се да ме натопят в #MeToo

През 70-те и 80-те години на миналия век Стиг Ларшон се смята за един от водещите шведски писатели, поети и драматурзи. Снимка: IMDb

Шведският писател Стиг Ларшон се оплака от опит на големия шведски вестник „Дагенс нюхетер” да го злепостави в светлината на кампанията #MeToo през есента на 2017 г. Пред друго местно издание – „Nyheter Idag” – авторът на известния роман „Аутисти” споделя, че никакви опорочаващи факти за него не са били открити и „вината” му е само в това, че е изказвал смели мнения извън рамките на „господстващата политкоректност”.

През 2017 г., казва Ларшон, много шведски културни дейци бяха обвинени в неподходящи сексуални прояви. Журналистите от „Дагенс нюхетер” са прозвънявали много от приятелите на писателя и се опитвали да научат изобличаващи факти от миналото му и имената на негови бивши приятелки.

Стиг Ларшон е бил близък с шведския фотограф Жан-Клод Арно, осъден за изнасилване след поредица от публикации в „Дагенс нюхетер”. Ларшон твърди, че е бил посъветван да се „покрие”, докато не се прекрати шумотевицата около  #MeToo.

„Идваха хора от различни институции и ми обясняваха, че е по-добре да не се обаждам. Помня колко учуден бях. Но и разбрах, че е неподходящото време да критикувам потока на мнения, който скоро стана репресивен. Затворих се дотолкова, че едва не се лиших от средства за съществуване”, признава Ларшон.

Америка за България

Той изразява възхищението си от Александер Бард, бивш певец и участник в групата „Army of Lovers“, който при това е сред изявените шведски публицисти, и смята, че той е от малцината, които не са се изплашили:

„Спасява го това, че е гей. Хомосексуалистите получават малко повече свобода на словото от останалите. Но в края на краищата и той си го получи. Изляха му куп помия за критика срещу „Животът на чернокожите има значение”.

Ларшон смята, че новите леви движения са изоставили работническата класа и са били присвоени от университетските среди и интелигенцията, които имат нужда да си обяснят „защо не са успели да сбъднат мечтите си”.

„Все повече и повече хора искаха да правят кариера в една сравнително тясна сфера. За да се справят с разочарованието си, те продължиха да се смятат за добродетелни, а мненията си възприемат като единствено правилни, колкото и да са утопични”, разсъждава Ларшон.

Според него главната отличителна черта на културния свят днес е политкоректността.

Стиг Ларшон дебютира като писател през 1979 г. През 80-те и 90-те той се смята за един от водещите шведски писатели, поети и драматурзи. Автор е на известните романи „Аутисти” и „Нова година”. Работил е като театрален и кинорежисьор, автор е на телевизионен сериал за Август Стриндберг. Основател на едно от най-влиятелните културни списания в Швеция – „Kris”.

Името му съвпада съвсем случайно с името на познатия у нас Стиг Ларшон, автор на трилогията „Милениум”.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах