Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стига мизерия в музеите! „Арест“ за Божидар Димитров

НИМ се включва в недоволството от ниското заплащане, като символично „задържа“ директора си

От НИМ пишат, че ще арестуват символично директора си Божидар Димитров. - Стига мизерия в музеите! „Арест“ за Божидар Димитров

От НИМ пишат, че ще арестуват символично директора си Божидар Димитров.

Символичен арест на Божидар Димитров ще е част от координирания протест на служителите от музеите и галериите в страната. На 24 ноември културни дейци от цяла България ще изразят недоволството си от ниското заплащане в сектора със серия от прояви – а кулминацията се очаква да се случи по обяд пред Народното събрание.

„Стига мизерия! Стига лъжи! За достойни приходи! Животът ни трябва да се промени!“, са основните призиви на митинга, в който се включват работещите в музеите и галериите, читалищата и библиотеките, музикално-сценичните изкуства, театрите и Българска национална филмотека.

Исканията на протестиращите включват увеличение на средната работна заплата в отрасъла поне с 50%, цялостно увеличаване на бюджета на културата за опазване на културното наследство, допълнително финансиране на библиотеките и др.

Основният пункт на недоволството ще е Народното събрание – там арт дейците се събират в 12 часа, за да изкажат негодуванието си от ниските заплати в сектора (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Техните колеги от провинцията, които нямат възможност да дойдат в София, готвят редица протести пред Областни администрации или други държавни институции и дори символични „арести“ на директори.

Сред „арестуваните“ ще бъде и директорът на НИМ Божидар Димитров, се посочва в писмо от културния институт до медиите. От музея пишат, че няма да затварят вратите си за посетители, а напротив – широко ще ги отворят. Като точка първа от списъка с протестните им действия е заявено символичното задържане на Димитров в кабинета му.

Сред другите мерки са видеоклип какви биха били пораженията в работата им, ако не се изпълнят исканията, огласянето на НИМ с патриотични песни и маршове и издигането на лозунги и плакати.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90