Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стигнаха до врата в гробницата в Амфиполис. Счупена била от българи

Кариатидите в гробницата са изящно изваяни. - Стигнаха до врата в гробницата в Амфиполис. Счупена била от българи

Кариатидите в гробницата са изящно изваяни.

До счупена врата стигнаха археолозите, които разкопават огромната могила в Амфиполис, Гърция. Учените са единодушни, че гробницата е от времето на Александър Македонски. Засега всички отхвърлят хипотезата, че именно той е знатният покойник под тоновете пръст.

Портата е изработена от мрамор, донесен от остров Tасос. Със същия произход са и повечето елементи от античната конструкция. В момента учените разчистват втората камера на гробищното съоръжение.

Според Катерина Перистери, ръководител на разкопките, вратата е счупена може би в резултат от бомбардировките на Българската армия през 1913 г. или пък вследствие от силното земетресение в Амфиполис през 6 век.

Откритието не оставя никакво съмнение, че структурата е наистина от времето на Александър Велики, казва Перистери: „Ние сме абсолютно сигурни, че гробницата е от последната четвърт на четвърти век преди новата ера“. Тя намекна, че за датировката залага на силни все още непубликувани в пресата материали.

Greek26-a

Археолозите разкриха трета камера в старогръцката гробница. Вратата й е украсена с двоен ред кръгли издутини отгоре надолу. Открита е и панта от вратата.

„Особено необичайно е, че вратата е била с две секции и панти, – обяснява в личния си блог археоложката Дороти Кинг, която не участва в разкопките. – Тя е проектирана да се отваря, не е бутафорна, както в повечето други македонските гробници“.

Зад двете вече почистени от пръстта кариатиди в предната част на вратата екипът на Перистери се натъкна на бронзови и железни гвоздеи. Засега не е ясно дали са принадлежали към погребалния превоз или към нещо друго.

Археолозите предполагат, че зад вратата вероятно има стълбище или рампа, която води до погребалната камера.

 

Greek27-a

Greek4.caryatid-140907

Greek6.rosette-140907

Greek25-a

Greek amphipolis-tom-a

Greek24-a

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg