Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стивън Фрай: Изнасянето на Мраморите от Партенона е все едно нацистите да бяха взели Триумфалната арка от Париж

Ще бъде изискано Великобритания да върне античните скулптури на Гърция, заяви британският актьор

Стивън Фрай настоява за връщането на скулптурите в Гърция „от любов към родината си“, за да поправи нейната грешка, а не защото е предател. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Стивън Фрай: Изнасянето на Мраморите от Партенона е все едно нацистите да бяха взели Триумфалната арка от Париж

Стивън Фрай настоява за връщането на скулптурите в Гърция „от любов към родината си“, за да поправи нейната грешка, а не защото е предател. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изнасянето на Мраморите от гръцкия Партенон е все едно Триумфалната арка да беше демонтирана и изнесена от нацистите по време на окупацията на Франция, заяви Стивън Фрай. Според актьора, ще бъде „изискано“, ако Британският музей върне древните скулптури на мястото, за което са били създадени. Коментарът на Фрай, цитиран от „Гардиън“, е направен за австралийската телевизионна поредица Stuff the British Stole, която се излъчва по ABC.

В разговор с водещия Марк Фенел Стивън Фрай казва, че свалянето на мраморните фризове от Партенона на Акропола през 1802 г. е неморално – независимо от притежаването на категорични документи, които разрешават на британския лорд Елгин да го направи. По думите на Фрай, това е като да кажеш: „Е, и Германия може да притежава Триумфалната арка – има документ, който го доказва“. Но нацистите са били окупатори, какво право имат да изнасят части от Франция? Не е тяхно, за да го взимат“.

Актьорът, комик и писател Стивън Фрай е известен с позицията си, подкрепяща връщането на античните скулптури на Гърция. През 2023 г. той каза, че изнасянето на Мраморите от Атина е все едно да „премахнеш Айфеловата кула от Париж или Стоунхендж от Солсбъри“. През 2012 г., покрай Олимпийските игри в Лондон, той предложи Обединеното кралство да „използва Олимпиадата, за да поправи тази грешка“.

Ако Мраморите бяха останали в Гърция, състоянието им днес вероятно би било по-лошо, отколкото е сега в Британския музей, отбелязва Фрай, но допълва, че въпреки това тези антики имат свещено значение за гърците. Актьорът заявява, че продължава да настоява за връщането на скулптурите в Гърция „от любов към родината си“, за да поправи нейната грешка, а не защото е предател.

Скулптурните фризове на Партенона са изнесени от Гърция по време на османското владичество. Отнети са от британския лорд Елгин, по онова време британски посланик в Османската империя. Съхраняват се в Британския музей в Лондон от 1832 г.

Този месец турската държава отхвърли твърдението, че британският лорд е изнесъл антиките с разрешение.

ТУРЦИЯ: ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ НЕ Е РАЗРЕШАВАЛА ИЗНОСА НА МРАМОРИТЕ НА ЕЛГИН

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90