Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стивън Хокинг: Господ може да унищожи Вселената всеки момент

Божествената частица може да предизвика апокалипсис, твърди физикът

Проф. Стивън Хокинг има опит пред камерата. - Стивън Хокинг: Господ може да унищожи Вселената всеки момент

Проф. Стивън Хокинг има опит пред камерата.

Прочутият учен Стивън Хокинг предупреди, че Вселената може да приключи съществуването си всеки момент. Физикът и космолог твърди, че хигс бозонът (масивна скаларна елементарна частица) може да стане много нестабилен при високи енергийни нива и това да причини апокалипсис.

Това твърдение на Хокинг част от увода на новата му книга „Стармус”. „Хигс бозонът притежава обезпокоителната способност да става мегаустойчив при енергийни нива над 100 милиарда гигаелектронни волта. Това означава, че Вселената може да претърпи катастрофално вакуумно загниване, което да се увеличи със скоростта на светлината. Това може да се случи всеки миг и няма да има никакво предупреждение за това.“

Хигс бозонът беше открит от учени от Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН, преди две години. Образува се при сблъсъка на протони с висока енергия. Елементарната частица е кръстена на британския физик Питър Хигс, който предсказва съществуването й през 1964 година. Известна е още и като Божествената частица.

Макар да предупреждава, че унищожението на нашия и други светове може да се случи едва ли не утре, 72-годишният Хокинг все пак заявява, че за да се случи това ще трябва да се използва акселератор, който да е по-голям от земята и с който да се достигне енергийни нива над 100 милиарда гигаелектронни волта.

„Може да сме спокойни, че поне в сегашния икономически климат няма кой да финансира такова начинание”, твърди физикът. Хокинг обаче добавя, че опасността хигс бозонът да стане нестабилен е огромна и не трябва да си игнорира.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС