Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стивън Хокинг: Имаме само още 100 години на Земята

Човечеството е заплашено от изчезване и има само още век живот, ако не колонизира друга планета, казва астрофизикът

Преди проф. Стивън Хокинг е казвал, че човечеството има навярно около 1000 години преди да изчезне. Сега този срок е видимо съкратен. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Стивън Хокинг: Имаме само още 100 години на Земята

Преди проф. Стивън Хокинг е казвал, че човечеството има навярно около 1000 години преди да изчезне. Сега този срок е видимо съкратен. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хората трябва да колонизират друга планета в следващите сто години или ще са изправени пред заплахата от изчезване, предупреди физикът Стивън Хокинг. В нов документален филм на Би Би Си, „Стивън Хокинг: Експедиция Нова Земя“, професорът ще „представи своите прогнози, че човешката раса има само още сто години преди да се нуждае от колонизирането на друга планета“, се казва в прессъобщение за проекта.

„С климатичните промени, неочаквани астероидни сблъсъци, епидемии и нарастващо население, нашата собствена планета е все по-несигурна“, казва Хокинг.

Преди астрофизикът е казвал, че човечеството има навярно около 1000 години преди да изчезне. Сега този срок е видимо съкратен. Прочутият професор отправи редица предупреждения за бъдещето в последните няколко години.

В началото на 2016-а Хокинг обърна внимание на опасностите от ядрена война, глобалното затопляне, генетично-модифицирани вируси и изкуствения интелект.

Вижте още: СТИВЪН ХОКИНГ: ПРОГРЕСЪТ Е ПАГУБЕН ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Филмът „Стивън Хокинг: Експедиция Нова Земя“ ще бъде показан това лято в рамките на програмата на Би Би Си „Утрешният свят“. Той, според създателите си, ще покаже, че амбициите и надеждите на астрофизика „не са толкова фантастични, колкото звучи“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС