Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Изкуственият интелект може да е последното събитие за човечеството

Все още не знаем дали възходът на машините ще е най-хубавото, или най-лошото, което ще ни се случи, казва Стивън Хокинг

Стивън Хокинг твърди, че в бъдещето изкуственият интелект може да развие „собствена воля“, която да е в конфликт с желанията на човечеството. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Изкуственият интелект може да е последното събитие за човечеството

Стивън Хокинг твърди, че в бъдещето изкуственият интелект може да развие „собствена воля“, която да е в конфликт с желанията на човечеството. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стивън Хокинг предупреди, че изкуственият интелект може да е най-тежката катастрофа в човешката история, ако не се управлява правилно, предава „Индипендънт“. Физикът обясни, че това може да предизвика сериозна опасност от създаването на мощни автономни оръжия и нови начини за властимащите да контролират масите.

Хокинг предполага, че изкуственият интелект може да е последното събитие в историята на цивилизацията ни, ако човечеството не се научи да се справя с рисковете. Космологът обаче уточни, че от него може да има големи ползи и възможност за заличаване на бедността и болестите.

„Прекарваме много време в изследването на история, което, да си го кажем, е най-вече история на глупостта. Така че е добре дошла промяната хората вместо това да изучават бъдещето на интелигентността – каза Хокинг в сряда на откриването на Левърхалмския център за бъдещето на интелигентността в Кеймбридж. – Потенциалните ползи от създаването на интелект са огромни. С инструментите на тази нова технологична революция ще сме способни да отменим някои от щетите, нанесени на природата от последната такава, индустриализацията. И със сигурност ще имаме за цел най-накрая изкореняването на бедността и болестите. Всеки аспект от живота ни ще се трансформира. Накратко, успехът в създаването на изкуствен интелект може да бъде най-голямото събитие в историята на нашата цивилизация.

Може обаче да е и последното, ако не се научим как да избягваме рисковете. Заедно с ползите, изкуственият интелект може да донесе опасности, като мощни автономни оръжия или нови начини за малцина да потискат мнозина. Това ще донесе сериозно смущение на нашата икономика.“

Хокинг обясни, че в бъдещето изкуственият интелект може да развие „собствена воля“, която да е в конфликт с желанията на човечеството.

„Възходът на изкуствения интелект може да е най-доброто или най-лошото нещо, случвало се на човека. Все още не знаем кое от двете ще е.“

Хокинг добави, че няма разграничение между това, което може да се постигне от биологичния мозък и компютъра – смята, че компютрите могат да засенчат и надминат човешкия интелект. Физикът се позова на автомобилите на автопилот и програмата, която победи един от най-силните играчи в света на Го – той даде тези примери като довод за напредъка на изкуствения интелект, но призова за повече изследвания в тази област.

Вижте още: СТИВЪН ХОКИНГ: ПРОГРЕСЪТ Е ПАГУБЕН ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах