Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стивън Хокинг: Няма Бог. Никой не дирижира Вселената

Излезе от печат последната книга на астрофизика, която ще разочарова мнозина

„Не забравяйте да поглеждате нагоре към звездите, а не надолу“, казва Стивън Хокинг в книгата, издадена след смъртта му. Снимка: ЕПА/БГНЕС  - Стивън Хокинг: Няма Бог. Никой не дирижира Вселената

„Не забравяйте да поглеждате нагоре към звездите, а не надолу“, казва Стивън Хокинг в книгата, издадена след смъртта му. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Кратки отговори на големи въпроси“ е новата колекция от статии и есета на Стивън Хокинг, издадена посмъртно. Томът събира размишленията на астрофизика за Бог и живота след смъртта и вероятно ще разочарова по-набожната част от почитателите му, отбелязва „Индипендънт“.

В книгата Хокинг разсъждава за бъдещето на човешката раса, което според него не е особено розово, отговаря на „големите въпроси“ има ли Бог и какво се случва с хората след смъртта им.

„Свободни сме да вярваме в каквото си искаме, но според мен няма Бог – казва Хокинг месеци преди смъртта си пред Сара Кнаптън, редактор на научния отдел към британския „Телеграф“. – Никой не е създал Вселената и никой не управлява съдбата ни. Това ме води до дълбоко прозрение – вероятно няма нито рай, нито живот след смъртта. Мисля, че вярата в живота след смъртта е просто пожелателно мислене. Сблъсква се с всичко, което знаем в науката. Мисля, че когато умрем, се превръщаме отново в пръст. Но в известен смисъл продължаваме да живеем чрез нашето влияние и чрез гените, които сме предали на децата си.“

Хокинг казва, че винаги му задават точно тези големи въпроси и „Кратки отговори…“ идва като ответна реакция за всички, които се интересуват от подобни фундаментални теми. Ученият започва да пише книгата в последната година на живота си, преди да почине на 76-годишна възраст през март 2018-а. Черновата остава недовършена и със събирането на материалите и поставянето на финал се заемат семейството и колегите му, преравяйки целия му личен архив.

„Беше много емоционално – споделя дъщеря му Луси Хокинг пред „Франс прес“. – Понякога край нас все още се чувства присъствието му, защото когато говорим за него, сякаш чуваме неговия глас – и тогава идва това припомняне, че той ни напусна.“

Тя опитва да обясни целта на книгата:

„Той беше дълбоко разтревожен, че във време, в което промените са глобални, ние сме станали все по-локални в мисленето си. Това е вик за съединение, за човечност, да се съберем отново заедно и да се изправим лице в лице с предизвикателствата пред нас“.

Ето десет от най-големите въпроси, на които Хокинг дава кратки отговори в книгата.

– Има ли Бог?

– Няма Бог. Никой не дирижира Вселената.

– Как е започнало всичко?

– С горещ голям взрив.

– Какво има в една черна дупка?

– Пропадането в черна дупка определено е лоша новина. Ако има черна дупка със звездна маса, тогава ти ще се превърнеш на спагети, преди да стигнеш хоризонта.

– Можем ли да предвидим бъдещето?

– Не и да. По принцип физичните закони ни позволяват да предвидим бъдещето, но на практика това е твърде трудно.

– Възможно ли е пътуването във времето?

– Пътуването назад във времето не може да бъде зачеркнато според настоящите ни разбирания.

– Ще оцелеем ли на Земята?

– Настоящият свят ни предлага бъдеще, но то ще бъде много различно.

– Има ли друг интелигентен живот във Вселената?

– Има форми на интелигентен живот някъде там. И ние трябва да внимаваме какво им отговаряме, преди да сме се развили малко повече.

– Трябва ли да колонизираме Космоса?

– Очаквам, че през следващите сто години ще можем да пътуваме навсякъде в Слънчевата система.

– Ще ни надхитри ли изкуственият интелект?

– Супер умният изкуствен интелект ще бъде много добър в постигането на цели и ако тези цели не са уеднаквени с нашите, тогава сме в беда.

– Как да оформяме бъдещето?

– Не забравяйте да поглеждате нагоре към звездите, а не надолу.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg