Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стивън Хокинг: Черните дупки са портали към други вселени

За да спасим човечеството, трябва да се устремим към звездите, казва физикът

В момента Стивън Хокинг се е съсредоточил върху това да разбере една от продължителните мистерии около черните дупки – какво се случва с материята, която бъде всмукана в тях.  - Стивън Хокинг: Черните дупки са портали към други вселени

В момента Стивън Хокинг се е съсредоточил върху това да разбере една от продължителните мистерии около черните дупки – какво се случва с материята, която бъде всмукана в тях.

Черните дупки не са черни, както се описват, и въпреки че светлината не може да избяга от тях, може би има изход – потенциално чрез портал към друга вселена. Това бе основната теза на лекция на проф. Стивън Хокинг, изнесена в понеделник в университета в Харвард. В момента легендарният физик е в Съединените щати, за да се включи в основаването на център за изследване на черните дупки.

В препълнената университетска зала Хокинг говореше чрез познатия си компютърен глас – с продължителни паузи, накъсани от комбинация от шеги и дълбокомислени прозрения за вселената, разказва „Бостън Глоуб“.

„Черните дупки не са вечните затвори, за които ги смятахме някога. Нещата могат да излязат от черна дупка, както назад, така и може би към друга вселена – каза Хокинг и се пошегува: – Така че ако се чувствате в черна дупка, не се отказвайте. Има път навън.“

Лекцията на физика продължи около час, като в част от нея се припомни и историята на разбиранията на учените за черните дупки, за които се смята, че най-често се образуват, когато масивна звезда изчерпи ядрения си запас и се свие под собствената си гравитация.

Хокинг обясни, че му е отнело много години да заключи, че черните дупки съществуват, като отбеляза, че в това се е съмнявал Алберт Айщайн.

„Черните дупки са по-странни от всяко нещо във въображението на научно-фантастичните писатели, но те са категоричен научен факт.“

Хокинг допусна, че е възможно черните дупки да са масивни колкото разстоянието от Слънцето до Юпитер, който е с диаметър около 1,6 милиарда километра. Но отбеляза също, че е възможно да са относително дребни, с размера на планина.

Също така е възможно за човека да създаде миниатюрни черни дупки, както учени са експериментирали с ускорителя на елементарни частици в ЦЕРН. Ако изследователите успеят да създадат черна дупка, пошегува се Хокинг, той трябва да спечели Нобелова награда.

Вижте още: СТИВЪН ХОКИНГ: ПРОГРЕСЪТ Е ПАГУБЕН ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО

В момента физикът се е съсредоточил върху това да разбере една от продължителните мистерии около черните дупки – какво се случва с материята, която бъде всмукана в тях. Оказва се, че той вече не вярва, че тя бива унищожена.

„Това е като да изгориш енциклопедия – обясни Хокинг. – Информацията не е загубена, ако запазиш всичките останки и пепел. Но е трудна за разчитане.“

Според него е възможно материята да е запратена в друга вселена, като по този начин изглежда, че тя е изчезнала от нашата.

„Въпреки че жадувам да летя в космоса, не бих опитал това“, пошегува се отново той.

Физикът добави също, че черните дупки са „най-ефективните харддискове във вселената“:

„Точно как те могат да съхраняват толкова много информация е една от най-големите мистерии, по чието разкриване упорито работим“.

След края на лекцията Стивън Хокинг отговаря и на въпроси. В един от тях той бе попитан за плановете си, обявени наскоро, за изпращането на малки космически кораби към Алфа Кентавър, най-близката звезда до нашето Слънце. Идеята на изследователите е да използват лазери от Земята, за да ускорят апарати с размера на айфон, които да се движат със скорост 20% от тази на светлината – и така да достигнат до целта си след около 20 години.

Хокинг отбеляза, че на човечеството все още предстои на открие близка до нашата планета, която може да обезпечи съществуването му.

„За да намерим нещо като Земята, трябва смело да тръгнем към звездите“, каза той.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах