Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стивън Кинг: Богат съм, вземете ми парите

Кралят на ужаса настоява да бъде вдигната данъчната ставка за най-заможните американци

Мнозина разкритикуваха Стивън Кинг, че при гласуването за номинации на наградите „Оскар“ е избрал качеството пред разнообразието.  - Стивън Кинг: Богат съм, вземете ми парите

Мнозина разкритикуваха Стивън Кинг, че при гласуването за номинации на наградите „Оскар“ е избрал качеството пред разнообразието.

Писателят Стивън Кинг призова властите в САЩ да вдигнат данъчната ставка за богаташите в страната. В момента Кралят на ужаса изплаща на държавата около 28% от доходите си, освен това дава и около 4 милиона долара годишно за различни благотворителни каузи. Във Флорида той повдигна въпроса защо не плаща данъци от 50%. По думите на Кинг след негов материал в „Дейли Бийст“, озаглавен „Одрусайте ме с данъци, по дяволите“, реакцията масово е била: „Откъсни чек и млъкни“.

„Ако искаш да плащаш повече, плащай повече – това ми казваха. Писна ми да чуваме това, твърдяха те. Е, доста зле за тях, защото няма да се уморя да го повтарям. Познавам богатите хора и защо не, след като съм един от тях? Повечето биха предпочели да си залеят пи…те с газ, да си драснат клечката и да затанцуват, отколкото да дадат и един цент повече данъци“, заяви Кинг.

Някои от богаташите действително даряват част от печалбите си – самият Кинг дава няколко милиона долара годишно за библиотеки, местни пожарни, които имат нужда от по-модерна екипировка, училища и за организации, подпомагащи изкуствата. Но, наричайки себе си „бебе богаташ, сравнен с онези типове, които свободно плават над животите на средната класа като с дирижабли, направени от хиляда-доларови банкноти“, писателят отсече, че това няма да стигне далеч, защото благотворителността от богатите няма да помогне за глобалното затопляне и няма да намали цената на петрола и с едно пени.

Националните отговорности на Америка, като образованието и здравната грижа, не могат да зависят от един или друг благотворителен център. „Защо не погледнете реално? Повечето богаташи, плащащи 28% от доходите си, не дават други 28% за благотворителност. Повечето богаташи предпочитат да си запазят парите“, казва Кинг.

Писателят предположи, че тази луда дясна любов към богатството идва от идеята, че в Америка всеки може да стане богат, ако просто работи здраво и пести всеки цент. „Мит Ромни например каза: „Аз съм богат и няма да се извинявам за това“. Никой не иска това, Мит. Това, което някои от нас искат, е хората като теб да разберат, че нямаше да успеят в Америка без Америка“, заяви Стивън Кинг.

Според него практически е необходимо и е морално задължение на онези, които получават повече, и да дават повече – в същата пропорция. Иначе първите истински вълни на недоволството, видени на окупационните протести, „ще бъдат само началото“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90