Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стивън Кинг и още 400 писатели срещу Тръмп

Той се домогва към най-долните и агресивни елементи на обществото, посочва елитът на литературна Америка

„Нито богатството, нито известността са достатъчни някой да говори от името на САЩ, да води тяхната армия, да управлява съюзите им или да представлява народа им“, се казва в петицията срещу Доналд Тръмп, подписана от Стивън Кинг и още над 400 писатели. Снимка: БГНЕС/ЕПА - Стивън Кинг и още 400 писатели срещу Тръмп

„Нито богатството, нито известността са достатъчни някой да говори от името на САЩ, да води тяхната армия, да управлява съюзите им или да представлява народа им“, се казва в петицията срещу Доналд Тръмп, подписана от Стивън Кинг и още над 400 писатели. Снимка: БГНЕС/ЕПА

Мнозина от най-големите съвременни американски писатели се подписаха в отворено писмо срещу Доналд Тръмп, който най-вероятно ще е кандидатът за президент на републиканската партия. Стивън Кинг, Джуно Диас и Дженифър Игън са сред над 400-те автори, които се възпротивяват срещу неговите „домогвания към най-долните и агресивни елементи в обществото“.

Петицията, озаглавена „Открито писмо към американския народ“, „недвусмислено“ се противопоставя Тръмп да излезе на избори.

„Като писатели донякъде сме наясно с многото начини, по които езикът може да се насилва в името на властта“, започва писмото.

Следват  и няколко причини, поради които подписалите се се противопоставят на предполагаемата републиканска номинация. Сред тях са това, че историята на диктатурите е история на манипулация и разделение, демагогия и лъжи; вярата, че познанието, опитът, гъвкавостта и историческото съзнание са незаменими у един лидер; както и това, че нито богатството, нито известността са достатъчни някой да говори от името на САЩ, да води тяхната армия, да управлява съюзите им или да представлява народа им.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Възходът на политически кандидат, който умишлено се обръща към най-долните и най-агресивните елементи в обществото, който окуражава агресията сред последователите си, крещи срещу опонентите, заплашва дисидентите и хули жените и малцинствата, изисква от всеки от нас незабавна и категорична реакция – се посочва в писмото. – По тези причини всички ние, долуподписаните, се противопоставяме недвусмислено на кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах