Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стивън Кинг и Джоан Роулинг са най-публикуваните автори в Русия

И двамата заеха категорична позиция срещу Русия в началото на войната

Стивън Кинг е най-издваният автор в Русия и през 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Стивън Кинг и Джоан Роулинг са най-публикуваните автори в Русия

Стивън Кинг е най-издваният автор в Русия и през 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стивън Кинг и Дж. К. Роулинг са най-публикуваните автори в Русия от началото на 2022 г., се казва в статистика на Руската книжна палата за периода от 1 януари до 30 юни 2022 г., цитирана от ТАСС.

Кинг оглавява списъка на най-издаваните в Русия автори на художествената литература. Общият тираж на книгите му в страната надхвърля 1 милион копия. През първата половина на тази година в Русия са публикувани 151 издания на книгите на Кинг с общ тираж от 1 026 500 екземпляра. След него в класацията на художествената литература е Фьодор Достоевски с 82 издания на книги, чийто общ тираж възлиза на 577 600 екземпляра. Челната тройка затваря Агата Кристи – 71 издания, общ тираж 454 хиляди екземпляра. В началото на март 2022 г. Кралят на хоръра заяви, че ще прекрати всички договори за издаване на негови романи в Русия.

Вижте още: ПУТИН ИЗПЛАШИ ДОРИ КРАЛЯ НА УЖАСИТЕ СТИВЪН КИНГ

Британската писателка Дж. К. Роулинг поведе класацията най-публикуваните автори на детска литература. През първата половина на 2022 г. в Русия са издадени 21 издания на нейните книги с общ тираж 752 000 екземпляра. Британската писателка Холи Уеб е на втора линия в рейтинга – 80 издания, общият им тираж е 556 хиляди копия. На трето място е Корней Чуковски – 61 издания с общ тираж 489 хиляди книги.

Пушкин заема място и в двата списъка. В класацията за художествена литература е на 18-о място с 46 издания на книги с общ тираж 179 220 екземпляра. В класацията с авторите на детска литература той е на четвърто място – 54 издания, общият тираж е 323 хиляди екземпляра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg