Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стивън Кинг и премълчаният ужас на децата в Холивуд

Невръстните звезди понякога са жертва на насилие на снимачната площадка - и не само

Първичният страх: клоунът Пениуайз в „То“ по романа на Стивън Кинг - истинските опасности не са тема на големи страшни филми, а реалност извън екрана. - Стивън Кинг и премълчаният ужас на децата в Холивуд

Първичният страх: клоунът Пениуайз в „То“ по романа на Стивън Кинг - истинските опасности не са тема на големи страшни филми, а реалност извън екрана.

Актьорът Бил Скарсгард преживява момент на просветление, когато в образа на Пениуайз, страшния клоун в новия филм на Стивън Кинг, влезе в една сцена и се оказва сред нищо неподозиращи деца статисти.

„Някои от тези деца се уплашиха и започнаха да плачат по средата на сцената – разказва той – и тогава ми просветна: Мамка му! Какво правя? … Това е ужасно.“

За това става дума. Деца в опасност е един от първичните страхове на обществото, а в центъра на голяма част от съвременния хорър стоят ужасени деца или ужасяващи деца – за киното най-добре и двете (виж „Анабел 2: Сътворение“). Задава се и още много от същото: „То“ ще бъде последвано от втория сезон на издържания в същата тоналност сериал „Странни неща“, като и двата филма разказват за малки деца в опасност. Но истинският ужас за децата в Холивуд обикновено е извън екрана.

В ранните дни на киното децата актьори обикновено били третирани като добитък. За да накарат малките невинни лица да се изкривят, облени в сълзи, режисьорите не са се държали много човечно. Шърли Темпъл си спомня, че е била затваряна в звуконепроницаема черна кутия, когато не е се е държала добре на снимачната площадка през 30-те години. Режисьорът Норман Таурог накарал своя племенник Джаки Купър да се разплаче в сцена от филма „Скипи“, като му казал, че току-що е застрелял кучето му. Ото Преминджър пък е известен с крясъка си „Плачете, малки чудовища!“ към децата статисти в Exodus („Изход“, 1960), преди да им каже, че майките им са ги изоставили.

Днес провокациите вече не са чак така жестоки. На Анджелина Джоли наскоро ѝ се наложи да да отрича трескаво описаното в публикация на „Венити Феър“, според която тя изтръгвала сълзи от явяващи се на кастинг камбоджански деца, като им давала пари и после се преструвала, че си ги иска обратно. (Списанието държи на историята така, както е публикувана.)

Но в Холивуд децата могат да се окажат и в лапите на съвсем истински чудовища, за които индустрията не обича да се говори. Втора жена наскоро обвини Роман Полански в сексуално насилие, а документалният филм на Ейми Берг от 2014 г. Open Secret („Открита тайна“) описва детайлно няколко истории на сексуално малтретирани деца в холивудски кръгове.

Много деца – бивши звезди – отричат да знаят за подобни случаи, но други подкрепят твърденията в спорния филм. През 2004 г. Кори Хайм (дете звезда от „Сребърния куршум“ по Стивън Кинг и други филми от 80-те) разказа, че като 11-годишен е бил изнасилен от възрастен мъж. През 1988 г. режисьорът Виктор Салва бе осъден на три години затвор за педофилия, като жертвата му беше 12-годишен актьор от филма му Clownhouse, филм на ужасите за… познахте – страшни клоуни, които тероризират деца.

Всичко това няма за цел да внуши, че в „То“ има нещо нередно – ако оставим настрани травматизиращото изживяване на децата, разтърсило Скарсгард. Но предвид тази история, страховитият клоун Пениуайз придобива дори още по-зловещ аспект. Вместо някакво невъобразимо свръхестествено зло, той би могъл да е нещо много по-близо и познато.

Премиерата на „То“ е на 8 септември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС