Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стивън Кинг: Не ми пука за Уди Алън, а на кого още ще бъде поставен намордник

Краля с критика към издателството, отказало да публикува автобиографията на режисьора

„Ако смятате, че Уди Алън е педофил, не купувайте книгата му. Не ходете на филмите му... Гласувайте с портфейла си“, каза Стивън Кинг. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Стивън Кинг: Не ми пука за Уди Алън, а на кого още ще бъде поставен намордник

„Ако смятате, че Уди Алън е педофил, не купувайте книгата му. Не ходете на филмите му... Гласувайте с портфейла си“, каза Стивън Кинг. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След голямата публичност, която придоби решението на „Ашет“ да купи автобиография на Уди Алън, месеци след като тяхна дъщерна компания публикува книга на Ронан Фароу за #MeToo, издателството отказа да публикува мемоарите на режисьора. Това отприщи нова вълна коментари и един от книтичните е Стивън Кинг, който се включи не за да защити Уди Алън, а за да изрази „притесненията си“.

Вижте още: ПРОТЕСТ В ИЗДАТЕЛСТВО СРЕЩУ ПУБЛИКУВАНЕТО НА АВТОБИОГРАФИЯ НА УДИ АЛЪН

Решението на „Ашет“ да откаже книгата на Уди Алън доста ме притеснява – написа Кинг в Туитър. – И не защото това е Уди Алън, не ми пука за него. Това, което ме тревожи, е на кого ще бъде поставен намордник в бъдеще.

Редица организации в защита на свободното слово, след които и „ПЕН център – Великобритания“, също споделиха страха си, че решението за толкова голямо издателство може бъде взето от „тълпата, независимо колко малка или добре начетена е тя“.

След като се разчу за публикуването на книгата „Apropos of Nothing“, Ронан Фароу обвини директора на „Ашет“, че работил зад гърба му по биографията на пастрока му, същевременно подготвял за печат неговата собствена книга „Catch and Kill“, в която Ронан разказва за „престъпленията на Алън срещу Дилън Фароу“. Режисьорът категорично отрича тази история. В подкрепа на гнева му тази седмица няколко служители на нюйоркския клон на „Ашет“ напуснаха офиса и организираха мирна стачка в знак на протест срещу планираното публикуване на „Apropos of Nothing“ през април.

Кинг продължи темата в още няколко поста в Туитър:

Ако смятате, че е педофил, не купувайте книгата му. Не ходете на филмите му. Не го слушайте, като свири джаз в „Карлайл“. Гласувайте с портфейлите си… Така правим в Америка. Искам само да добавя, че е безвкусно от страна на „Ашет“ да искат да публикуват книгата на Уди Алън, след като са пуснали на пазара книгата на Ронан Фароу“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90