Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стивън Кинг: Оскарите са нагласени в полза на белите хора

Кралят с есе за разнообразието и качеството в тазгодишните номинации за филмовата награда

Мнозина разкритикуваха Стивън Кинг, че при гласуването за номинации на наградите „Оскар“ е избрал качеството пред разнообразието.  - Стивън Кинг: Оскарите са нагласени в полза на белите хора

Мнозина разкритикуваха Стивън Кинг, че при гласуването за номинации на наградите „Оскар“ е избрал качеството пред разнообразието.

Стивън Кинг поясни в есе за „Вашингтон поуст“ коментара си за разнообразието на наградите „Оскар“, предизвикал сериозни критики от читатели и представители на киноиндустрията. В текста Краля твърди, че наградите на Американската филмова академия „са нагласени в полза на белите хора“.

Кинг предизвика дебат по-рано този месец, след като написа в Туитър, че никога не би избрал разнообразието пред качеството, когато става дума за изкуство.

Струва ми се, че да действаш другояче е погрешно“, отбеляза той на 14 януари.

Кинг е член на Американската филмова академия и има право да гласува в три категории – за най-добър филм, най-добър адаптиран сценарий и оригинален сценарий.

Разочарованието си от него изказаха носителката на „Оскар“ и автор на научно-фантастична литература Н. К. Джемисин, писателката Роксан Гей, режисьорката Ава Дюверней…

По-късно Кинг се видя принуден да даде уточнение по първия си коментар:

Най-важното нещо, което може да направим като творци и креативни хора, е да се уверим, че всеки има равен шанс, независимо от пола си, цвета на кожата или сексуалната си ориентация. В момента тези хора не са достатъчно добре представени, и то не само в изкуствата. Не може да печелиш награди, ако си отлъчен от играта“.

Сега Краля признава заблуждението си, че коментарът му в Туитър е бил достатъчно ясен.

Като цяло казах, че тези, които оценяват творческите качества, трябва да бъдат слепи, когато става дума за раса, пол или сексуална ориентация. НЕ казах, че това е случаят сега, защото нито едно друго твърдение не би било по-далеч от истината. Нито пък казах, че филми, романи, пиеси или музика с тема разнообразието и/или неравнопоставеността не може да бъдат гениални. Могат да бъдат и често са.

Като пример дава минисериала на Ава Дюверней по „Нетфликс“ „When They See Us“.

Също като правосъдието, оценката на креативните качества трябва да е сляпа. Така би било в един перфектен свят, в който играта не е нагласена в полза на белите хора – изтъква Кинг и припомня, че от членовете на Академията 32% са жени и 16% са представители на малцинствата. – Да съдиш нечия творба по други стандарти е обидно и – дори още по-лошо – подрива тези трудно завоювани победи, когато добрите творби на хора, различни от белите, биват наградени (въпреки всичко, както изглежда), а отличието им се тълкува със снизхождение като политическа коректност… Ние не живеем в този перфектен свят и тазгодишните далеч-не-толкова-разнообразни номинации за „Оскар“ го доказват още веднъж. Може би някой ден ще живеем в такъв свят. Мога да си го мечтая, нали? Все пак аз измислям неща, за да се прехранвам.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС