Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стивън Кинг продадe филмови права за 1 долар

Купуват ги ученици от Уелс, които ще екранизират една от кратките истории на Краля

Онези, които искат да направят своите първи филмови опити с истории на Стивън Кинг, трябва да се свържат с него и да му пратят 1 долар, за да получат разрешение. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Стивън Кинг продадe филмови права за 1 долар

Онези, които искат да направят своите първи филмови опити с истории на Стивън Кинг, трябва да се свържат с него и да му пратят 1 долар, за да получат разрешение. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Краля на хоръра Стивън Кинг даде филмовите права за свой кратък разказ на тийнейджъри от Южен Уелс срещу символичната цена от 1 долар. Учениците от град Тредегар ще прекарат следващите няколко месеца в работа по сценария, преди да пристъпят към снимачния процес на краткия разказ „Велоергометър“ (Stationary Bike), съобщава „Гардиън“.

Децата нямат право да използват филма за печалба, но се надяват, че ще успеят да го включат в програмите на някои фестивали. Изпращането на копие от готовия филм до Кинг също е част от сделката.

Благодарение на местна филмова академия, искането на тийнейджърите стига до офиса на Краля. От там отговарят в срок от 24 часа с обяснение какви са изискванията, за да се направи проектът. След броени дни договорът е подписан, а децата изпращат доларова банкнота към САЩ.

Алфи Еванс на 16 и Черис Клиф на 14 години в момента пишат сценария и вече са ангажирали местен актьор за главната роля във филма. Кевин Филипс от студио „Green Valley Film Productions“, базирано в Тредегар, се е заел с режисьорската дейност и се надява, че екипът ще е готов да започне снимките в дните около Коледа.

В кратката история на Кинг се разказва за художник, Ричард Сефкиц, който започва да използва велоергометър в мазето на нюйоркския си апартамент в опит да се справи с високия си холестерол. За да надмогне скуката, той планира да „измине“ с велоергометъра маршрут от Ню Йорк до град Хъркимър, като всеки ден отбелязва изминатите километри към целта. Но колкото повече се приближава до крайната точна на „пътуването“, толкова повече се засилва параноята му, че някой го преследва по „пътя“.

Създателите на филма ще използват малък театър в Тредегар, за да изградят мазето, но ще снимат и навън, където могат да избират между планини, гори или индустриални зони.

Това не е първият хорър филм, който се снима в уелския град. Наскоро са приключили снимките на „Рицарят на кървавата луна“, продуциран от същото местно студио, който бива описван от Филипс като „пир на пръскащата кръв“.

Учениците от Тредегар успяват да купят за долар филмовите права, възползвайки се от т.нар. схема „dollar baby“, създадена от самия Кинг. Според нея онези, които искат да направят своите първи филмови опити с истории на Краля, трябва да се свържат с него и да му пратят 1 долар, за да получат разрешение. По същия начин Франк Дарабонт заснема късометражния филм „The Woman in the Room“, който толкова се харесал на хорър писателя, че му дава да филмира „Мъглата“, „Зеленият път“ и „Изкуплението Шоушенк“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg