Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стивън Кинг свидетелства против сливането на две издателства в САЩ

Сделката ще се отрази зле на пазарната конкуренция, заяви писателят, призовaн от Министерство на правосъдието

Стивън Кинг пристига в съда във Вашингтон на 2 август. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Стивън Кинг свидетелства против сливането на две издателства в САЩ

Стивън Кинг пристига в съда във Вашингтон на 2 август. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кралят на хоръра Стивън Кинг се изправи пред ново чудовище, което дори неговото въображение трудно може да победи – липсата на пазарна конкуренция. Американският писател бе свидетел по дело, заведено срещу сливането на две от най-големите издателства в САЩ. Сделката на стойност 2,2 млрд. долара предвижда „Пенгуин Рандъм Хаус“, най-голямото издателство в страната и света, да придобие нюйоркското „Саймън и Шустър“, сред чиито автори е и Кинг.

Писателят бе призован като свидетел на американското Министерство на правосъдието, завело делото във Вашингтон, за да блокира сливането на двете компании. Кинг се обяви против сделката и отбеляза, че това ще се отрази зле на пазарната конкуренция в индустрията. От издателствата обаче настояват, че сливането им няма да бъде пречка, тъй като двете къщи ще продължат да наддават за еднакви книги дори и след обединението си.

Писателят, който от 50 години e от нaй-желaните aвтори в издателската индустрия, определи тази идея за „малко нелепа“:

„Все едно казват, че съпруг и съпруга биха наддавали един срещу друг за една и съща къща“.

Кинг публикува първия си роман „Кари“ през 1974 г. и от тогава е написал повече от 70 романа, сред които класики като „Сиянието“, „То“ и „Гробище за домашни любимци“. В последните години той е много активен и в Туитър, където често препоръчва на своите над 6,8 млн. последователи малки и независими книжарници.

Вижте още: САЩ В ОПИТ ДА БЛОКИРА СДЕЛКА НА НАЙ-ГОЛЯМОТО ИЗДАТЕЛСТВО В СВЕТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС