VivaPay

Стивън Кинг: Защо светът не е подготвен?

Още преди 40 г. написах книга за вирус, който почти затрива човечеството, отбелязва Кралят на хоръра

„Да, живеем в стивънкингски свят, ще ми се да не беше истина“, казва Стивън Кинг. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Стивън Кинг: Защо светът не е подготвен?

„Да, живеем в стивънкингски свят, ще ми се да не беше истина“, казва Стивън Кинг. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четири десетилетия минаха, откакто Стивън Кинг представи на света „Сблъсък“, апокалиптичен роман за смъртоносен грип, който отнема живота на голяма част от човечеството. Затова на Краля на хоръра днес му е трудно да проумее защо родната му Америка се е оказала неподготвена за кризата с коронавируса.

В последните три или четири седмици хората ми казват: „Живеем в стивънкингски свят“ и всичко, което мога да кажа, е, че ми се ще това да не беше истина – казва Кинг пред Си Ен Ен. – Заразата чакаше зад ъгъла много, много дълго време. Написах „Сблъсък“ за пандемия, която затрива голяма част от човешкия род, в този контекст днешната не е толкова лоша. Романът е от 1979 г. и от тогава подобна сиутация просто чака да се случи. Фактът, че никой не изглеждаше подготвен, за мен остава загадка.

Кинг, който обикновено е в опозиция на Доналд Тръмп, и сега зае тази позиция. На 29 март в списъка му с хора, които се справят зле с мерките срещу кризата, се присъедини и Рон Десантис, републиканец и губернатор на Флорида. Десантис е критикуван и от много други американци, задето все още не е наложил задължителна карантина в щата, а плажовете все още са отворени.

Почти е невъзможно да го схвана – коментира Кинг. – Помня, когато през 70-те републиканците се подиграваха на Джими Картър, че е нерешителен. Настоящият ни президент, както и Рон Десантис тук, във Флорида – това са хората, които трябва да решават, да са отговорни, когато нещо се обърка, защото те са решителни, не са слаби.“

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Кинг има имоти в щатите Мейн и Флорида.

Първо Тръмп казваше: „Това не е много сериозно, не се притеснявайте, всичко ще бъде наред“. След това се срина стоковият пазар, реалността го връхлетя, и той каза: „Е, успокойте се. Всичко ще отмине като сън, всичко ще бъде наред до Великден и църквите отново ще са пълни“ – продължава Краля. –  Няколко дни по-късно той заговори за карантина. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо дори не знаеше за това, никой не знаеше за това, то просто се пръкна от ума му.

Десантис, един от най-големите поддръжници на президента, следва неговата политика, смята Кинг:

Не съм сигурен, че той се намира пред кривата на болестта, той е някъде зад нея. Цялата тази ситуация е все едно вратата на хамбара е заключена, но конят вече е откраднат – това беше, държа да отбележа, преди 10 дни“.

Интервюто с автора донесе и добри новини за феновете му. Премиерата на следващата книга на Кинг, „If It Bleeds“ (Ако то кърви), е изместена с две седмици напред и ще се състои на 28 април, за да стигне до читателите по-рано, докато все още трае карантината. Датата на излизането на романа съвпада с появата на „Camino Winds“, новия роман на Джон Гришам.

Искам да говоря с издателя да обединим двете събития – отбелязва Стивън Кинг. – Няма ли да е хубаво, двойно представяне?

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg