Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стивън Сегал получи от Путин Орден на дружбата

Актьорът е съдружник с депутат от санкционния списък на САЩ

Стивън Сегал влиза на работното си място в Министерството на външните работи в Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Стивън Сегал получи от Путин Орден на дружбата

Стивън Сегал влиза на работното си място в Министерството на външните работи в Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският актьор Стивън Сегал получи Орден на дружбата от Владимир Путин, става ясно от публикация в портала за правна информация на руското правителство. В момента Сегал е специален представител на Министерството на външните работи на Русия по хуманитарните връзки със САЩ и Япония.

Орденът се връчва „за голям принос в развитието на културно-хуманитарното сътрудничество“.

Актьорът подкрепи анексията на Крим през 2014 г., а две години след това Путин лично му връчи руски паспорт. Стивън Сегал освен това има сръбско и американско гражданство. Той отдавна не живее в родината си, където е застрашен от обвинения в сексуални посегателства.

През май 2018 г. актьорът бе поканен на инаугурацията на Путин, а през август същата година бе назначен като специален представител на външното министерство по въпросите на руско-американските хуманитарни връзки. Освен това той стана член на партията „Справедлива Русия“.

Сегал живее постоянно в Москва, вече има имение в един от скъпите квартали на руската столица и е акционер във фирмата „Горки холдинг къмпани“. Той създаде строителна компания с бившия сенатор, а сега зам.-говорител на Държавната дума Александър Бабаков, но две седмици по-късно я пререгистрира, за да прикрие връзката си с депутата. Бабаков е в санкционния списък на Министерството на финансите на САЩ и съвместният бизнес с него заплашва Сегал в САЩ с глоба от над 1 млн. долара или дори затвор.

През 2022 г. фирмата на актьора получи под наем 8 хектара земя край Москва, първоначално предназначена за детски онкологичен център. Сега там ще има център за източни бойни изкуства.

Сегал е сред подкрепящите войната. Той посети Донбас и след това даде интервю пред главния руски пропагандист Владимир Соловьов, в което оправда инвазията на Русия с някаква „екзистенциална заплаха“ за федерацията. Актьорът възнамерява да направи документален филм за Донбас, за да „промени погледа към тази война“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90