Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Стивън Спилбърг: Имаше само един вариант за бащата на Индиана Джоунс и това бе Джеймс Бонд

Дни след смъртта на Шон Конъри Харисън Форд, Спилбърг и Джордж Лукас изказаха съболезнованията си за големия актьор

Шон Конъри през декември 2005 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Стивън Спилбърг: Имаше само един вариант за бащата на Индиана Джоунс и това бе Джеймс Бонд

Шон Конъри през декември 2005 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актьорът Харисън Форд, когото публиката обожава в образите на Хан Соло и Индиана Джоунс, отдаде почит на Шон Конъри, който играе бащата на Индиана. Конъри почина на 31 октомври на 90-годишна възраст. Дни след неговата кончина съболезнованията продължават.

Вижте още: ПОЧИНА КИНОЛЕГЕНДАТА ШОН КОНЪРИ

Сред иконичните роли, с които зрителите от различни поколения свързват сър Шон Конъри, е не само най-разпознаваемата му, първият Джеймс Бонд. По-младите виждат у него първо Хенри Джоунс-старши, баща на археолога авантюрист в „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“ (1989).

„Той бе мой баща, не в живота, а в третия филм за Инди – казва Форд в изявление, изпратено до „Холивуд Рипортър“. – Човек не познава удоволствието, докато не заведе Шон Конъри да се повози в коша на руски мотор и да подскача по извиваща се и друсаща планинска пътечка, докато той се извива от неудобство. Боже, така се забавлявахме. Ако е в рая, надявам се, че предлагат курсове по голф. Почивай в мир, скъпи приятелю.“

Няколко дни след смъртта на легендарния актьор, съболезнования за него публикува и Стивън Спилбърг, режисьор на „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“. Кастингът за ролята на бащата на Инди не бил никак труден, споделя той.

„Имаше само една опция, когато става дума за бащата на Инди и това бе Джеймс Бонд. Оригиналният Джеймс Бонд, великият Джеймс Бонд: Шон Конъри“, пише Спилбърг.

Наред с остроумието и хумора, които Конъри вдъхна на образа, персонажът му е главен герой в сцена, която и до ден днешен се смята за най-емоционалния момент от цялата поредица – когато доктор Джоунс, изследовател на мита за Светия Граал, най-сетне нарича сина си „Индиана“.

„Чрез таланта и енергията си сър Шон Конъри остави незаличима следа в историята на киното – пише Джордж Лукас, продуцент на третия филм за Индиана Джоунс. – Публиката му се простираше в няколко поколения, всяко от тях познаваше поне по една любима негова роля. Той винаги ще има своето специално място в сърцето ми като бащата на Инди. С усещане за интелигентна авторитетност и деликатна шеговитост, само някой като Шон Конъри може да предизвика у Индиана Джоунс момчешко съжаление или облекчение със строга бащина насмешка или радостна прегръдка. Благодарен съм, че имах късмета да го познавам и да съм работил с него. Мислите ми са със семейството му.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах