Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стивън Спилбърг спря да издържа Американския театър в Москва

Не отговаря на обажданията на директора Александър Ширяев

Режисьорът и продуцент Стивън  Спилбърг. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Стивън Спилбърг спря да издържа Американския театър в Москва

Режисьорът и продуцент Стивън Спилбърг. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спилбърг престана да изпраща средства и да отговаря на телефонните обаждания на ръководителя на Американския театър в Москва Александър Ширяев, съобщи театралният директор пред руското издание „Газета“. Преди няколко седмици, разказва Ширяев, Спилбърг е престанал да отговаря на обажданията му, въпреки договорката, че ще издържа театъра „продуцентски и финансово“.

„Не искахме много пари от него, защото бихме ги намерили и тук, ако той беше останал в нашата лодка – казва Ширяев. – Нямаме никакви известия нито от негови представители, нито от него самия. В работен режим вече не съществуваме.“

Руският театрален продуцент е студент на Спилбърг от Нюйоркската академия по киноизкуствата. През 2021 г. Ширяев създава Американския театър в Москва с поръчителството и подкрепата на Стивън Спилбърг в рамките на проекта „Театрите на света в Москва“. Името на Спилбърг е отваряло много врати – за намиране на сцени и договори с инвеститори.

„Не търсехме друга подкрепа, би било странно, при положение, че ни поддържа фигура от такъв мащаб. Сега ще търсим начин да запазим театъра, да търсим финансиране. Очевидно е, че Американският театър със Спилбърг и без него са два различни театъра за инвеститорите“, оплаква се Ширяев.

Планираната за началото на септември премиера на пиесата „Закуска в Тифани“ явно няма да се състои, смята Ширяев. Той добавя, че не възнамерява да преименува Американския театър заради геополитиката и евентуалното прекратяване на работата със Спилбърг.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС