Стиви Уондър иска да напусне САЩ заради расизма

Музикантът потвърди намеренията си да се премести в Гана

Стиви Уондър на погребението на Арета Франклин в Детройт през август 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Стиви Уондър иска да напусне САЩ заради расизма

Стиви Уондър на погребението на Арета Франклин в Детройт през август 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стиви Уондър потвърди, че ще се премести да живее в Гана заради расизма в Америка, пише „Индипендънт“. Музикантът от години говори, че иска да живее в африканската държава, но потвърди намеренията си в интервю за Опра Уинфри.

„Искам да видя американската нация усмихната отново. И искам да  видя това, преди да замина за Гана, защото ще се преместя там“, заяви Уондър.

На въпрос на водещата дали преместването му ще е за постоянно, той отговори така:

„Да. Не искам да гледам как децата на внуците ми продължават да казват: „О, харесайте ме. Моля, уважавайте ме, знайте, че и аз съм важен, ценете ме“. Какво би било това?“.

На 17 януари, официално вписан като Ден на Мартин Лутър Кинг в Америка, Стиви Уондър сподели видео в Туитър, в което си припомня, че срещнал активиста, когато бил на 14.

„Искам да знаеш, че съм ти благодарен за това как ми повлия, ти ме накара да опитам да разширя границите на любовта и равенството – обърна се той директно към духовника и общественик (1929-1968). – Болезнено е, но въпросната граница не се премести дори с един сантиметър. Няма да повярваш, но след 36-те години, в които имаме този ден, за да отдадем почит на твоето рождение и принципи, все още няма прогрес. Това ме кара ме да се чувствам зле, дори физически. Зле ми е от политици, които се опитват да намерят лесно решение на 400-годишен проблем.“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах